Materiaalipankki

Tulostettavia materiaaleja

Tätä sivustoa päivitetään jatkuvasti. Avaa otsikoista kyseisen teeman materiaalit.

Miten aistiärsykkeet ja vireystila vaikuttavat lapsen toimintaan ja käyttäytymiseen? Mitä voisin aikuisena huomioida? Tutustu, miten arjen pieniä asioita voisi tehdä näkyväksi.

Vireystilamme vaihtelee jatkuvasti. Miten sitä voisi havainnollistaa? Auttaisiko kuva tai mittari tuntemusten sanoittamisessa? Mikä voisi auttaa olotilan tasapainottamisessa?

Kierrosmittari

Täppää perheenjäsenten menot viikko-ohjelmaan, niin pysytte koko porukka kärryillä siitä, kuka tekee, mitä ja milloin.

Mitä tehdä, kun vauhtia on liikaa tai hommat eivät etene? Auttaisiko pysähtyminen ja tekemisten suunnittelu? Tässä yksi tapa toiminnan jäsentämiseen.

Olisiko tehtävien kirjaamisesta apua? Onnistut varmasti! Tutustu Tuottamoon.

Mistä voisimme saada apua arkeen tai juttu- ja puuhakaveria? Tutkikaa yhdessä verkostopohjaa – löytyisikö sieltä uusi idea?

Auto-, juna- tai bussimatka edessä? Miten matka saataisiin mukavammaksi? Tässä muutama vinkki muistin virkistykseksi ja ideoikaa lisää.

Mitä siirtymätilanteet tarkoittavat ja miten niitä voisi helpottaa? Tutustu materiaaliin ja poimi juuri teidän perheelle sopivat vinkit.

Asioita, tehtäviä ja toimintaa, mutta missä järjestyksessä kannattaisi edetä? Suunnitelkaa yhdessä.

Tuleeko tehtäviä etäkouluun monesta tuutista, antaako jokainen ope ne omalla tavallaan? Tulostakaa viikon jokaiselle päivälle lapsen kanssa taulukko jäsentämään tehtäviä, jolloin lapsi oppii systemaattisen tavan käydä viestikanavat läpi. Ja onpa mukava merkata raksi palautusruutuun, kun on hommat tehty. Ja aikuisen helppo kehua!

Mitä tehdä, kun hommat ei etene tai ei tiedä, mistä aloittaisi? Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty.

Tuntuuko asioiden muutos arjessa työläältä? Älä työnnä koko pizzaa kerralla suuhun, vaan pilko se siivuiksi. Perheen kanssa yhdessä suunnitellessa syntyy samalla väritystehtävä.

Arjen palveluiden ja pärjäävyyden arviointityökalu

Millä keinoilla voisin vahvistaa keskittymisen ja hahmottamisen taitoja? Löytyisikö tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen helpottamiseksi apuvälineitä? Tähän on koottu muutama vinkki – tutustu!

Korttisarja täynnä arkisia keinoja perheisiin.

Ohjannan keinoja, jotka sopivat ihan kaikille.

Miten lasta voisi tukea, kun pitäisi olla paikoillaan ja kuunnella? Nappaa tästä vinkki ja sovella omaan arkeen.

Millaisia terveisiä olisi tämän päivän kerho- tai harrastekerralta? Onnistumiset on syytä tehdä näkyväksi, sillä niistä saa vahvistusta.

Millaisia terveisiä olisi tämän päivän kerho- tai harrastekerralta? Onnistumiset on syytä tehdä näkyväksi, sillä niistä saa vahvistusta.

Ohjannan keinoja, jotka sopivat ihan kaikille.

Tarvitaanko toiminnassa jarrua? Tämä pikkupakka auttaa lasta tekemään vauhtia hidastavia valintoja.

Jäävuoren huippuna pulinaa ja hulinaa kerhossa. Pysähdy tuumailemaan, mitä pinnan alla takana voisikaan olla.

Fiilistaulun avulla nuori voi kertoa itselleen tärkeistä arjen asioista, kokemuksistaan ja niihin liittyvistä tunteista. Jokainen perhe voi käyttää taulua itselleen sopivalla tavalla. Fiilistaulun käyttäminen on rento yhteisen jutustelun hetki, jossa rupatellaan päivän tai viikon kuulumisia. Avaa idea ja tutustu tarkemmin.

Kuohahtaako arjessa? Viekö tunne mukanaan tai jääkö päälle? Voi olla helpompaa tunnistaa, nimetä ja tutkia tunteita haastavien tilanteiden ulkopuolella esimerkiksi kuvitetussa muodossa. Vaihtoehtoisia toimintatapoja tutkimalla syntyy oivalluksia. Tsekkaa, löytyisikö tästä ideaa sinun arkeesi sovellettavaksi.

Kuinka teen tavoitteen näkyväksi? Pistä purkkiin aluksi helposti saavutettavia välitavoitteita, jotta into herää ja pysyy yllä.

Työkaluja tunnetyöskentelyn tueksi

Perpe-keskus on työstänyt Alisa-projektin vanhempien verkkokurssin käyttöön videomateriaalia tunneteemasta. Avaa linkit ja kurkkaa videot.

Tunteiden tunnistaminen ja käsittely (Youtube-video)
Lapsen turvallisuuden tunteen vahvistaminen (Youtube-video)
Keinoja tunteiden jäsentämiseen (Youtube-video)

Huolehdinko vanhempana omista tarpeistani? Mikä tuo ja vie voimavaroja? Olisiko tilanne syytä tarkistaa?

Neurokirjon lapsi saattaa tarvita uudet rakenteet, jotta arki sujuu, korona saattaa pelottaakin. Alla muutamia linkkivinkkejä muuttuneen arjen ensiavuksi, klikkaa alleviivauksia niin ohjaudut vinkkien äärelle.

Netti, some ja pelaaminen sisältävät huvia ja hyötyä. Entäpä jos niiden käyttö ei pysy enää hallinnassa. Tutustu vanhemmille suunnattuun oppaaseen, johon Karelia-ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat ovat työstäneet tietoa teemasta.

Ryhmätoiminnan käynnistäminen

Mietitkö, miten käynnistäisit ryhmätoimintaa? Tässä pari näkökulmaa. Poimi ideat käyttöön ja sovella omannäköiseksesi.

Ideoita pienten lasten ja heidän vanhempiensa ryhmätoiminnan käynnistämiseen.

Maari Hirvonen & Tiitu Sipilä: Opinnäytetyö, Toimintaterapian tutkinto-ohjelma, Metropolia-ammattikorkeakoulu Printattava ohje videomuotoisen sosiaalisen tarinan tekoon, ohjeeseen liittyvä video lapsen kanssa katseltavaksi Youtubessa. Koko opinnäytetyö ladattavissa Theseuksesta.

Ideoita nuorten ryhmätoiminnan ohjaukseen.

Ohjaatko lasten tai nuorten ryhmiä? Tässä vihkosellinen vinkkejä, kuinka ihan jokainen osallistuja pääsee mukaan toimintaan ja tulee huomioiduksi. Nämä käyvät kaikkien ryhmien ohjauksen perusperiaatteiksi. Mukana myös muutama oiva ryhmämalli toteutusta vailla valmiina.

 

Perheille   Ammattilaisille   Harraste- ja vapaa-ajan ohjaajille

Materiaalipankki   Ajankohtaista