Arki digittää kuukausikuulumiset – tammikuu 2024

Kuukausikuulumisten tunnus.

Huikeaa helmikuuta! Arki digittää -hankkeen viimeinen toimintavuosi on käynnistynyt. Hanke on toiminut yli kahden vuoden ajan, ja matkaan mahtuu monenlaisia vaiheita ja tapahtumia. Haluamme, että pystyt tutustumaan kehittämistoimintamme eri vaiheisiin helposti. Tästä syystä kokoamme joka kuukausi tietoa siitä, mitä hankkeessa tapahtuu. Tammikuun aikana olemme toteuttaneet Digiturvallisuus -verkkokurssin viimeistelytöitä. Mutta kuten aina, mahtui mukaan muutakin.

Verkkokurssi

Turvallinen digiarki -verkkokurssin testaukset päättyivät tammikuussa. Kaikilta testaajilta kerätyn palautteen avulla olemme muokanneet ja parantaneet verkkokurssin sisältöjä sekä saavutettavuutta tammikuun ajan. Käyttäjätestauksista saadun palautteen mukaisesti muokattu Turvallinen digiarki -verkkokurssi julkaistaan kaikkien käyttöön nyt helmikuussa Arki digittää -hankkeen Moodle-alustalla.

Materiaalipankki

Arki digittää – hanke on saanut jo valmiiksi kaksi uutta työvälinettä yhdenvertaisemman digiarjen rakentamisen tueksi. Nämä työvälineet ovat Digihautomovalmennus ja diginykytilan kartoitus.

Digihautomovalmennus on Moodle -oppimisympäristöön koottu kokonaisuus, jonka avulla voit toteuttaa oman digihautomovalmennuksen. Valmennusmateriaaliin on koottu kaikki tieto sekä materiaali, mitä tarvitset valmennuksen toteuttamiseen. Diginykytilan kartoitus on työväline, joka auttaa yhteisöänne huomaamaan, miten asiakkaiden digiosallisuus toteutuu arjessa. Yhteisöllisen tarkastelun lisäksi kartoitusta voi hyödyntää myös yksilötyöskentelyssä.

Molemmat työvälineet löydät materiaalipankistamme tämän linkin kautta: Materiaalipankki

Digihautomo vaikuttaa

Vuoden 2023 lopussa suunnittelimme ja teimme digihautomon kanssa kiusaamisen vastaisia sarjakuvia. Tammikuussa julkaisimme ensimmäisen sarjakuvan, jonka aiheena oli somekiusaaminen. Sarjakuva kertoi Havusta, joka sai ikäviä kommentteja tekemäänsä TikTok-videoon.

Käy lukemassa koko sarjakuva hankkeemme somekanavilta. Jatkamme kiusaamisen vastaista julkaisusarjaa vielä kahden sarjakuvan verran. Siihen saakka: Älä kiusaa, Älä ole törppö. Netissä tai missään muuallakaan!

Digihautomon uusin blogiteksti on julkaistu Verneri.net -selkosivuilla. Blogissa digihautomon Heidi ja Marko kertovat omasta digiarjestaan. Blogia pääset lukemaan tämän linkin kautta: Digihautomo bloggaa

Kahvipöydässä kuultua -kampanja on alkanut!

Aloitimme vaikuttamiskampanjan nimeltä Kahvipöydässä kuultua. Kampanjan aikana teemme eri tavoin tutuksi hankkeessa kehitettyä työvälinettä, diginykytilan kartoitusta, vammaistyön yksiköihin ympäri Suomea ja haastamme yksiköitä kokeilemaan kartoitusta omassa toiminnassaan. Tammikuussa lähetimme kartoituksen 50 eri vammaistyön yksikköön postitse.

Myös sinun yhteisölläsi on mahdollisuus osallistua kampanjaan. Lue kampanjasta tarkemmin verkkosivuiltamme tämän linkin kautta: Kahvipöydässä kuultua

Tammikuun erityiset

Sosionomi-opiskelijan Elisan työharjoittelu tuli päätökseensä tammikuussa. Elisa kirjoitti verkkosivuillemme tekstin omista ajatuksistaan siitä, miksi on tärkeää edistää erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden digiosallisuutta arjessa. Pääset lukemaan kirjoituksen tästä linkistä: Opiskelijan äänellä

Olemme olleet osa Pohjois-Karjalan digitukiverkostoa verkoston toiminnan alusta saakka. Tammikuussa tapasimme verkoston jäsenten kanssa ja suunnittelimme yhdessä toimintaa ja tavoitteita vuodelle 2024.

Digi on yhdistävä tekijä erilaisten hankkeiden välillä. Tapasimme Laptuote-säätiön Mie ite – Digiä kaikille! -hankkeen Miran ja Johannan kanssa tammikuussa ja vaihdoimme ajatuksia digiosallisuudesta, digikansalaisuudesta ja digitaitojen merkityksestä erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden arjessa. Seuraava kohtaaminen keväälle on jo sovittu ja silloin ideoimme yhteisiä tekoja tulevaan.


On aika sanoa, hei, hei talvinen tammikuu! Tervetuloa huikea helmikuu!

Neljän kuvan kollaasi.