Arki digittää kuukausikuulumiset – huhtikuu 2024

Kuukausikuulumiset huhtikuu 2024, tekstin keskellä puuntaimia.

Touhukasta toukokuuta! Arki digittää -hanke on toiminut yli kahden vuoden ajan, ja matkaan on mahtunut monenlaisia vaiheita ja tapahtumia. Haluamme, että pystyt tutustumaan kehittämistoimintamme eri vaiheisiin helposti. Tästä syystä kokoamme joka kuukausi tietoa siitä, mitä hankkeessa tapahtuu. Huhtikuussa levitimme hankkeessa kehitettyjä työvälineitä eteenpäin ja teimme medialukutaidot -verkkokurssia. Tietenkin mukaan mahtui paljon muutakin.

Verkkokurssi

Huhtikuussa olemme jatkaneet sisällön tuottamista medialukutaitoihin keskittyvälle verkkokurssille. Medialukutaidot auttavat sinua arvioimaan esimerkiksi netistä saamaasi tietoa ja miettimään mikä tieto on totta ja mikä ei. Uudesta verkkokurssista puuttuu enää muutama osa. Pian pääsemme testaamaan sitä käyttäjien kanssa. 

Jos verkossa opiskelu kiinnostaa, voit tällä hetkellä opiskella digiturvallisuuteen liittyviä asioita Turvallinen digiarki – verkkokurssilla. Kirjaudu Moodleen ja aloita opiskelu. Kurssilla opiskelu on maksutonta. Verkkokurssille pääset kirjautumaan tämän linkin kautta: Arki digittää -Moodle

Jos tarvitset apua kirjautumisessa tai verkkokurssilla toimimisessa autamme mielellämme. Ota yhteyttä meihin esimerkiksi yksityisviestillä. Lisäksi sinun on mahdollista hyödyntää Youtube -kanavaltamme löytyviä video-ohjeita rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen. Löydät videot materiaalipankista tämän linkin kautta: Materiaalipankki

Kutsu digi asumaan

Kutsu digi asumaan -toiminnassa tehdään kevään aikana diginykytilan kartoitusten päivityksiä. Tapasimme huhtikuun aikana kahden yhteisön kanssa.

Ilomantsissa tarkastelimme diginykytilan kartoituksen avulla, millaisia muutoksia Aurinkorinteen digiarjessa on tapahtunut yhteisen toiminnan aikana. Monipuolisista digiteoista yhteisön arkeen ovat vahvimmin kiinnittyneet digikuvaaminen ja itselle mielekkäiden sovellusten hyödyntäminen. Tiimi äänesti itselleen uudet digitavoitteet tälle vuodelle. Tavoitteena on tutustua erilaisiin toiminnallisiin etätapaamisiin ja toteuttaa säännöllisiä digituokioita yhdessä. Saimme nähdä myös Aurinkorinteen upean kokemustarinan Kutsu digi asumaan -toiminnasta ja tietenkin juhlistimme viimeistä yhteistä tapaamista todistuksen sekä kakun merkeissä.

Pohjois-Karjalan Me Itse tiimissä jatkettiin kartoituksen päivittämistä. Tällä kertaa mietinnässä olivat tiimin yhteydenpidon tavat. Lisäksi järjestimme digivaalit, joissa mitattiin tiimiläisten asenteita uusien digiasioiden oppimiseen. Kartoitustyöskentelyn jälkeen tiimi pohti digiarkeaan valokuvauksen keinoin. Aiheena oli kuvata digiasioita, jotka ovat Me Itse -ryhmässä tärkeitä.

Digihautomo

Digihautomon kohtaamisessa pohdimme jokaisen tiimiläisen yksilöllistä digiosallisuutta. Tapaamisen aikana mietimme esimerkiksi sitä, mitä tapahtuisi, jos meillä ei enää olisi mahdollisuutta käyttää digilaitteita tai sovelluksia arjessa. Tämä herätti tiimissä paljon keskustelua. Totesimme, että ainakin yhteydenpito ystäviin ja läheisiin olisi hitaampaa. Olimme myös sitä mieltä, että välillä on ihan hyvä olla ilman digilaitteita, eli pitää digitaukoa. Pääset kuulemaan tiimin kokemukset ja ajatukset heidän digiosallisuudestaan hankkeemme lopputapahtumassa torstaina 5.9.2024.

Diginykytilan kartoitus

Yksi hankkeemme tehtävistä on ollut lisätä erilaisten yhteisöjen ja toimijoiden valmiutta tukea toiminnassaan mukana olevien ihmisten digiosallisuuden toteutumista arjessa. Kehitimme avuksi diginykytilan kartoituksen, joka auttaa huomaamaan, miten asiakkaiden digiosallisuus toteutuu arjessa. Diginykytilan kartoitus on ilmainen työväline, jota voit hyödyntää niin yhteisö- kuin yksilötyöskentelyssä.

Olemme  järjestäneet yhteistyössä Kehitysvammaliiton kanssa perehdytyskoulutuksia kartoituksen käytön tueksi vuoden 2024 aikana. Huhtikuussa pidimme kevään viimeisen koulutuksen ja mukana oli jälleen mahtava porukka yhteisöjensä diginykytilan kartoittamisesta kiinnostuneita sosiaalialan ammattilaisia. Kiitos kaikille osallistuneille.

Kevään aikana olemme ehtineet perehdyttää liki 95 henkilöä työvälineen käyttäjiksi ja lisäksi kartoitusta on postitettu 200 kappaletta ympäri Suomea vammaisalan toimintayksikköihin. Mikäli et ehtinyt kevään koulutuksiin mukaan, ei hätää. Syksyllä 2024 on luvassa vielä kaksi perehdytyskoulutusta. Julkaisemme tarkempaa tietoa syksyn koulutuksista myöhemmin verkkosivuillamme.

Kahvipöydässä kuultua kampanja jatkuu!

Kahvipöydässä kuultua – kampanjamme jatkuu vielä kuukauden ajan. Kampanjassa teemme tutuksi diginykytilan kartoitusta ympäri Suomea. Huhtikuussa postitimme painetun diginykytilan kartoituksen jälleen 50 vammaistyön yhteisöön. Myös sinä ja yhteisösi olette enemmän kuin tervetulleita osallistumaan kampanjaan. Tarkemmat osallistumisohjeet tämän linkin kautta: Kahvipöydässä kuultua!

Huhtikuun erityiset

Opiskelijayhteistyö on ollut tärkeää läpi hankkeen toiminta-ajan. Huhtikuussa kohtasimme Karelia-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoita etäohjaamisen merkeissä. Opiskelijat havainnoivat erilaisia verkkovuorovaikutustilanteita. Tilanteiden kautta pääsimme pohtimaan, millaisiin asioihin ammattilaisen kannattaa kiinnittää huomiota etäkohtaamisessa. Lisäksi annoimme vinkkejä verkkovuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Opiskelijoilta saadun palautteen mukaan kohtaamisesta sai mukaansa myös oivalluksia:

”Kysy, älä oleta. Se oli tärkeä lause. Monella pienellä asialla saa vaikutettua siihen minkälaiseksi etäyhteys koetaan.”
Koulutus laittoi ajattelemaan monipuolisesti vuorovaikutusta. Etäkohtaamiset vaativat harjoitusta, jotta voi toimia rennommin. Mietin myös sanattoman viestinnän merkitystä.”

Vihdin päiväaikainen toiminta toteutti diginykytilan kartoituksen yhteisössään itsenäisesti alkuvuoden aikana. Kartoituksen avulla saadun tiedon kautta tiimi on lähtenyt kehittämään digitoimintaansa itsenäisesti eteenpäin. Tapasimme päiväaikaisen toiminnan työntekijät huhtikuussa ja jaoimme vinkkejä, ideoita sekä runsaasti netistä löytyvää valmista materiaalia yhteisön digitoiminnan tueksi.

Helsingin virtuaaliset vammaispalvelut, eli VIPA, on ottanut käyttöönsä hankkeessamme kehitettyjä materiaaleja. Tapasimme Helsingin alueen päiväaikaisten toimintojen ohjaajien kanssa huhtikuussa ja perehdyimme tarkemmin Turvallinen digiarki -verkkokurssin ja digihautomovalmennus -materiaaleihin. Annoimme tiimille vinkkejä siihen, miten eri tavoin materiaaleja voi hyödyntää oman yhteisön arjessa.

ITK on Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma. Pidimme puheenvuoron ITK2024- tapahtumassa huhtikuussa. Puheenvuorossamme Suo kuokka ja digi, esittelimme Turvallinen digiarki -verkkokurssin käyttäjätestauksia ja kokemuksiamme saavutettavan ja käytettävän verkkokurssin toteuttamisesta. Kuuntelemassa oli runsaslukuinen joukko verkkokurssien kehittämisestä kiinnostuneita henkilöitä ja keskustelu puheenvuoromme jälkeen oli vilkasta.


Nyt on aika sanoa hei hei hohdokas huhtikuu ja tervetuloa touhukas toukokuu!

Kollaasi Arki digittää-hankkeen huhtikuusta 2024.