Arki digittää kuukausikuulumiset – maaliskuu 2024

Teksti kuukausikuulumiset ja maaliskuu 2024 pääsiäismunien ja pupun ympärillä.

Hei se on jo huhtikuu! Arki digittää -hankkeen viimeinen toimintavuosi on käynnissä. Hanke on toiminut yli kahden vuoden ajan, ja matkaan on mahtunut monenlaisia vaiheita ja tapahtumia. Haluamme, että pystyt tutustumaan kehittämistoimintamme eri vaiheisiin helposti. Tästä syystä kokoamme joka kuukausi tietoa siitä, mitä hankkeessa tapahtuu. Maaliskuun aikana on keskitytty medialukutaidot -verkkokurssin suunnitteluun sekä diginykytilan kartoituksen levittämiseen. Tietenkin mukaan mahtui paljon muutakin.

Verkkokurssi

Maaliskuussa olemme tuottaneet sisältöä uuteen, medialukutaitoihin painottuvaan verkkokurssiin. Verkkokurssilla saat tietoa esimerkiksi siitä, mitä medialukutaidot tarkoittavat. Osana kehittämistä järjestimme maaliskuussa hahmoäänestyksen. Äänestyksessä someseuraajat valitsivat verkkokurssille hahmon. Äänestys oli tiukka, mutta lopulta voittaja löytyi. Kisan voitti Hahmo A.

Tiesithän, että sinulla on mahdollisuus opiskella digiturvallisuuteen liittyviä asioita Turvallinen digiarki -verkkokurssillamme. Kirjaudu siis Moodleen ja aloita opiskelu. Kurssilla opiskelu on maksutonta. Verkkokurssille pääset kirjautumaan tämän linkin kautta: Arki digittää -Moodle

Jos tarvitset apua kirjautumisessa tai verkkokurssilla toimimisessa, autamme sinua mielellämme. Ota meihin yhteyttä esimerkiksi soittamalla tai viestillä. Lisäksi voit hyödyntää Youtube -kanavalta löytyviä video-ohjeita rekisteröitymisen ja kirjautumisen tueksi. Videot löydät materiaalipankistamme tämän linkin kautta: Materiaalipankki

Kutsu digi asumaan

Kutsu digi asumaan -toiminnassa tapasimme kahden yhteisön kanssa. Rillikodin kanssa aloitimme diginykytilan kartoituksen päivittämisen. Lisäksi Rillikoti valitsi toteutustavan omalle kokemustarinalleen, joka nähdään hankkeemme lopputapahtumassa 5.9.2024. Myös Pohjois-Karjalan Me Itse -ryhmä jatkoi diginykytilan kartoituksen päivittämistä. Tällä kerralla kävimme läpi tiimin käytössä olevat digilaitteet ja tiimin kokemukset omasta digiosallisuudesta. Tapaamisessa tutustuimme tiimin toiveiden mukaisesti myös Facebookin maailmaan. Tiimiläiset tarkistivat esimerkiksi omat yksityisyysasetuksensa ja profiilitietonsa.

Digihautomo

Tapasimme Digihautomon kanssa tulevaisuustyöpajan merkeissä. Työpajassa digihautomo ideoi sitä, millaista digitoimintaa tulevaisuudessa tarvitaan. Digihautomolaisten mielestä tärkein asia tulevaisuudessa on se, että digitaitojen harjoittelu ja uusien asioiden oppiminen mahdollistuu jokaiselle ihmiselle. Toinen tärkeä seikka oli se, että jokainen, jolla on digitaitoja pääsee auttamaan toisia ihmisiä digiasioiden opettelussa. Ideoinnissa nousi esiin myös edistyneemmän diginkäyttäjän tarpeet. Perusdigitaitojen lisäksi on tärkeä saada päivittää digiosaamistaan ja oppia myös uutta. Hautomolaiset esimerkiksi haluaisivat opetella tekoälyn hyödyntämistä omassa arjessa sekä suoratoistolähetysten tekemistä.

Diginykytilan kartoitus

Yksi hankkeemme tehtävistä on ollut lisätä erilaisten yhteisöjen ja toimijoiden valmiutta tukea toiminnassaan mukana olevien ihmisten digiosallisuuden toteutumista arjessa. Kehitimme avuksi diginykytilan kartoituksen, joka auttaa yhteisöjä huomaamaan, miten asiakkaiden digiosallisuus toteutuu arjessa. Diginykytilan kartoitus on ilmainen työväline, jota voit hyödyntää niin yhteisöllisesti kuin yksilötyöskentelyssä.

Olemme  järjestäneet yhteistyössä Kehitysvammaliiton kanssa perehdytyskoulutuksia kartoituksen käytön tueksi vuoden 2024 aikana. Maaliskuussa pidimme kevään toisen koulutuksen ja mukana oli jälleen mahtava porukka yhteisöjensä diginykytilan kartoittamisesta kiinnostuneita sosiaalialan ammattilaisia. Kevään viimeinen koulutus on torstaina 25.4.2024 klo.12-14.30. Tulehan mukaan. Lisätietoa koulutuksista löydät verkkosivuiltamme tämän linkin kautta: Perehdytyskoulutukset

Diginykytilan kartoituksen voit ladata maksuttomasti käyttöösi tämän linkin kautta: Materiaalipankki

Kahvipöydässä kuultua kampanja jatkuu!

Kahvipöydässä kuultua – kampanjamme jatkuu. Kampanjassa levitämme diginykytilan kartoitusta, vammaistyön yhteisöihin ympäri Suomea. Maaliskuussa postitimme painetun diginykytilan kartoituksen 50 erilaiseen vammaistyön yhteisöön. Myös sinä ja yhteisösi olette enemmän kuin tervetulleita osallistumaan kampanjaan. Tarkemmat osallistumisohjeet tämän linkin kautta: Kahvipöydässä kuultua!

Maaliskuun erityiset

Maaliskuussa julkaistiin viimeinen osa Digihautomon suunnittelemasta ja toteuttamasta nettikiusaamista vastustavasta julkaisusarjasta. Pääset lukemaan kaikki sarjakuvat verkkosivuiltamme myöhemmin tämän kevään aikana. Löydät kaikki sarjakuvat myös somekanaviltamme aihetunnisteilla #ÄläKiusaa #ÄläOleTörppö.

Instalivessä jatkoimme tutustumista Turvallinen digiarki -verkkokurssiin. Livessä osallistujat pääsivät jakamaan omia kokemuksiaan kurssille rekisteröitymisestä sekä kurssilla opiskelusta. Jaettuun liveen osallistuneet kokivat, että kurssilla opiskelu on ollut helppoa, vaikka mukana on ollut myös vaikeita tehtäviä. Jokainen jaettuun liveen osallistunut oli myös sitä mieltä, että digiturvataidot ovat tärkeitä taitoja meille jokaiselle.

Maaliskuussa aloitimme myös hankkeemme lopputapahtuman valmistelun. Lopputapahtuma järjestetään torstaina 5.9.2024 Joensuussa. Laita päivämäärä jo ylös kalenteriisi. Tapahtumaan on mahdollista osallistua niin kasvokkain kuin etäyhteydellä.


On aika sanoa, hei, hei monipuolinen maaliskuu! Tervetuloa huh-huh huhtikuu!

Kuvakollaasi hankkeen maaliskuun toiminnasta.