Arki digittää kuukausikuulumiset – helmikuu 2024

Kuukausikuulumisten tunnus.

Mainiota maaliskuuta! Arki digittää -hankkeen viimeinen toimintavuosi on käynnissä. Hanke on toiminut yli kahden vuoden ajan, ja matkaan on mahtunut monenlaisia vaiheita ja tapahtumia. Haluamme, että pystyt tutustumaan kehittämistoimintamme eri vaiheisiin helposti. Tästä syystä kokoamme joka kuukausi tietoa siitä, mitä hankkeessa tapahtuu. Helmikuun aikana on keskitytty verkkokurssin julkaisuun sekä hankkeessa kehitettyjen työvälineiden levittämiseen. Tietenkin mukaan mahtui paljon muutakin.

Verkkokurssi

Turvallinen digiarki -verkkokurssin viimeiset muutostarpeet saatiin toteutettua helmikuun alussa ja verkkokurssi on julkaistu kaikkien käyttöön. Verkkokurssilla pääsee opiskelemaan digiturvalliseen arkeen liittyviä asioita. Kurssilla tutustutaan esimerkiksi käyttäjätunnuksiin, kaksivaiheiseen tunnistautumiseen ja omiin digirajoihin. Verkkokurssi on suunnattua tukea tarvitseville henkilöille. Kurssilla voi opiskella itsenäisesti, yhdessä läheisen kanssa tai vaikka koko yhteisön voimin.

Verkkokurssilla opiskelemiseen tarvitaan digilaite ja nettiyhteys. Opiskelijan on rekisteröidyttävä, eli tehtävä omat käyttäjätunnukset oppimisalustalle. Rekisteröitymisen pääset tekemään Arki digittää -hankkeen Moodlessa tämän linkin kautta: Arki digittää -Moodle rekisteröityminen

Kutsu digi asumaan

Helmikuussa aloitimme kolmen Kutsu digi asumaan -pilottiyhteisön diginykytilan kartoitusten päivittämisen. Kartoituksen avulla yhteisöt saavat näkyviin muutoksia, joita heidän arjessaan on digin osalta tapahtunut yhteistyön aikana. Kartoitusten lisäksi yhteisöt lähtivät ideoimaan oman digitoimintansa kokemustarinoita, jotka esitellään hankkeemme lopputapahtumassa 5.9.2024. Esimerkiksi Me itse -ryhmä aikoo toteuttaa oman kokemustarinansa Photo Voice-menetelmällä. Se tarkoittaa sitä, että jokainen tiimin jäsen ottaa kuvia digiarjestaan erilaisten tehtävien mukaisesti. Tiimin jäsenet ottavat kuvia niin vapaa-ajalla kuin yhteisissä tapaamisissakin kevään aikana. Näistä kuvista Me itse -ryhmä kokoaa mielestään parhaat ja toimintaa kuvaavimmat otokset yhteen tiimin kokemustarinaksi.

Digihautomo

Digihautomossa aloitimme vuoden täydentämällä viime vuonna luotua kuvausta tavallisesta Tuiskusta. Tuisku on digihautomon tiimin jäseniä kuvaava digikansalainen. Digihautomo päivitti esimerkiksi Tuiskun tapoja hyödyntää digilaitteita arjessaan sekä asioita, joita Tuisku haaveilee digiasioiden osalta tulevaisuudessa oppivansa. Tavallisen digikansalaisen Tuiskun pääsette myös tapaamaan Arki digittää -hankkeen lopputapahtumassa syksyllä 5.9.2024.

Helmikuussa on jatkettu myös digihautomon suunnittelemaa ja toteuttamaa nettikiusaamisen vastaista julkaisusarjaa. Pääset lukemaan julkaisusarjan sarjakuvat somekanaviltamme. Löydät ne aihetunnisteilla #ÄläKiusaa ja #ÄläOleTörppö.

Diginykytilan kartoitus

Yksi hankkeemme tehtävistä on ollut lisätä erilaisten yhteisöjen ja toimijoiden valmiutta tukea toiminnassaan mukana olevien ihmisten digiosallisuuden toteutumista arjessa. Kehitimme tähän avuksi diginykytilan kartoituksen, joka auttaa yhteisöjä huomaamaan, miten asiakkaiden digiosallisuus toteutuu arjessa. Diginykytilan kartoitus on ilmainen työväline, jota voit hyödyntää niin yhteisöllisesti kuin yksilötyöskentelyssä.

Järjestämme yhdessä Kehitysvammaliiton kanssa perehdytyskoulutuksia kartoituksen käytön tueksi vuoden 2024 aikana. Helmikuussa pidimme ensimmäisen koulutuksen ja mukana oli mahtava porukka yhteisöjensä diginykytilan kartoittamisesta kiinnostuneita sosiaalialan ammattilaisia.

”Kivasti rakennettu osallistava koulutus. Suuret kiitokset koulutuksesta ja jaetuista materiaaleista.”
”Hyvä ja kattava koulutus. Materiaalit vaikuttaa oikein hyvältä ja hyödylliseltä omassa työssä!”
”Antoi idea-aihioita omaan työhöni!”

Seuraava koulutus on tiistaina 19.3.2024 klo. 12-14.30. Tulehan mukaan. Lisätietoa koulutuksista löydät verkkosivuiltamme tämän linkin kautta: Perehdytyskoulutukset

Lataa diginykytilan kartoitus käyttöösi maksuttomasti tämän linkin kautta: Materiaalipankki

Kahvipöydässä kuultua kampanja jatkuu

Kahvipöydässä kuultua – kampanjamme jatkuu. Kampanjassa levitämme hankkeessa kehitettyä työvälinettä, diginykytilan kartoitusta, vammaistyön yhteisöihin ympäri Suomea. Helmikuussa postitimme painetun diginykytilan kartoituksen 50 erilaiseen vammaistyön yhteisöön. Myös sinä ja yhteisösi olette enemmän kuin tervetulleita osallistumaan kampanjaan. Tarkemmat osallistumisohjeet tämän linkin kautta: Kahvipöydässä kuultua!

Helmikuun erityiset

Tämän kevään Instaliveissä teemme tutuksi Turvallinen digiarki -verkkokurssia. Helmikuun livessä kävimme läpi verkkokurssille rekisteröitymistä ja kokeilimme yhdessä liven osallistujien kanssa verkkokurssin tehtäviä. Kiitos kaikille liveen osallistuneille. Seuraavan Instalive on keskiviikkona 20.3 kello 17-18. Nähdään livessä!

Digiosallisuus ja sen toteutumisen tukeminen ja edistäminen on aihealue, josta on kiinnostuttu ympäri Suomea. Helmikuun aikana olemme saaneet jakaa hankkeen havaintoja digiosallisuudesta sekä esitellä kehitettyjä työvälineitä mahtaville kumppaneille. Kiitos hienoista kohtaamisista Tukena-säätiön Petteri Kukkaniemelle, Elämä omaksi Itä-Suomi-hankkeen Pirita Mattilalle ja Piia Pakariselle sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen henkilöstölle.

Opiskelijayhteistyö on ollut koko hankkeen toiminta-ajan tärkeä osa työtämme. Pääsimme helmikuussa puhumaan Karelia AMK:n ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelijoille digiosallisuudesta ja sen huomioimisesta osana työotetta. Koulutuksesta saadun palautteen perusteella aihe herätti paljon ajatuksia ja oivalluksia ammattihenkilöiden merkityksestä digiosallisuuden tukemisessa. Tässä muutamia poimintoja oivalluksista:

”Kuinka tärkeää on taata kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet digilaitteiden käyttöön ja digiosallisuuteen.”

”Digitaalisuus on vahvasti nykyaikaa, eikä sitä tule sivuuttaa ammattikentällä. Myös sen epätasa-arvoisuus ihmisryhmien suhteen oli silmiä avaavaa.”

”Laittoi pohtimaan kyllä nykyisiä nettipalveluita ja yhteisöjä mitkä saattaa jo itselle olla hankalia, niin voin vaan kuvitella miten haasteelliseksi joku muu voi ne kokea.”

Helmikuun lopussa saimme vierailla henkilökohtaisten avustajien illassa. Mukana oli yli sata henkilökohtaisen avun parissa toimivaa henkilöä. Kohtaamisessa jaoimme tietoa ja vinkkejä siitä, miten henkilökohtaiset avustajat voivat huomioida ja tukea asiakkaidensa digiosallisuuden toteutumista arjessa. Kohtaaminen on täynnä vuorovaikutusta. Kiitos valtavasti oivalluttavasta kohtaamisesta jokaiselle mukana olleelle!


On aika sanoa, hei, hei huikea helmikuu! Tervetuloa monipuolinen maaliskuu!

Kollaasi Arki digittää -hankkeen helmikuusta