Arki digittää kuukausikuulumiset – lokakuu 2023

Kuukausikuulumisten logo

Ihanaa marraskuuta ystävä! Haluamme, että sinun on helppo tutustua kehittämistoimintamme eri vaiheisiin. Tästä syystä kokoamme joka kuukausi tietoa siitä, mitä Arki digittää -hankkeessa tapahtuu. Lokakuussa olemme jatkaneet hankkeessa kehitettyjen työvälineiden viimeistelyä ja testaamista. Lisäksi lokakuuhun mahtui monia mainioita kohtaamisia ja aiomme kertoa sinulle niistä nyt tarkemmin.

 

Kutsu digi asumaan

Kutsu digi asumaan -toiminnassa tapasimme lokakuun aikana kahden yhteisön kanssa. Ilomantsin Aurinkorinteellä kävimme yhdessä läpi kesän digitehtäviä ja palasimme hetkeksi kesän tunnelmiin kuvia ja videoita katsellen. Kesän aikana tiimi oli kuvannut ja videoinut ahkerasti yhteisiä retkiä ja kesäarkea. Kesämuisteluiden jälkeen aloitimme Turvallinen digiarki -verkkokurssiin tutustumisen. Aurinkorinteellä digiturvataitoja opiskellaan yhteisöllisesti loppuvuoden ajan.

Pohjois-Karjalan Me itse -ryhmässä tiimin jäsenet ovat suorittaneet Turvallinen digiarki -verkkokurssia itsenäisesti kahden kuukauden ajan. Kutsu digi asumaan -tapaamisessa keskustelimme tiimin kokemuksista verkkokurssin suorittamisesta. Tiimin palautteen mukaan kurssilla on sopivasti asiaa ja moni koki oppineensa kurssilla uutta digiturvataidoista. Esimerkiksi vahvan sähköisen tunnistautumisen muotoihin tutustuminen oli antanut tiimiläisille uutta tietoa. Verkkokurssilla toimimista oli eniten hankaloittaneet unohtuneet kirjautumistiedot. Me itse -ryhmän jäsenet jatkavat kurssin suorittamista itsenäisesti loppusyksyn ajan. Tapaamisen lopussa teimme yhdessä kaksi tekoälytaideteosta. Taiteen tekeminen innosti tiimiläisiä niin, että osa otti käyttöönsä taiteen tekemisessä käytetyn ohjelman.

 

Digihautomotoiminta

Digihautomotiimi jatkoi kiusaamisen vastaisen julkaisusarjan työstämistä. Kokosimme keväällä tiimin kokemuksia ja ajatuksia digimaailmassa tapahtuvasta kiusaamisesta tarinamuotoon. Nyt tarinoita ryhdytään muokkaamaan julkaisusarjaksi. Tiimi aikoo toteuttaa tarinat jatkokertomuksina sarjakuvamuodossa. Tapaamisessa mietimme millaisia aihetunnisteita julkaisusarjassa käytetään ja mikä on julkaisusarjan sanoma. Totesimme, että me digihautomossa sanomme ei nettikiusaamiselle.

Julkaisusarjan slogan, eli tunnuslause on: Älä kiusaa. Älä ole törppö. Netissä tai missään muuallakaan!
Kiusaamisen vastainen julkaisusarja julkaistaan vuoden 2024 aikana Arki digittää -hankkeen somekanavilla.

Verkkokurssit

Arki digittää- hankkeessa kehitämme verkkokursseja, joiden avulla voi oppia turvallista digin käyttämistä ja medialukutaitoja. Haluamme tehdä verkkokursseista mahdollisimman toimivia ja ymmärrettäviä, joten kehitystyö tapahtuu yhdessä käyttäjien kanssa. Parafesteillä haimme innokkaita digikehittäjiä mukaamme Turvallinen digiarki -verkkokurssin testaukseen ja lokakuussa järjestimme toisen digikehittäjien työpajan. Tällä kerralla kohtasimme etäyhteydellä.

Työpajassa digikehittäjät toimivat vaikeuksien etsijöinä. Testitiimi ohjeisti kuvitteellista hahmoa nimeltä Tilli verkkokurssin löytämisessä sekä verkkokurssilla etenemisessä. Saimme testitiimiltä paljon arvokasta palautetta siitä, millä tavoin voimme sujuvoittaa verkkokurssin löytämistä ja siellä toimimista.

Verkkokurssia testaavat myös kaikki Kutsu digi asumaan -toiminnassa mukana olevat yhteisöt.
Turvallinen digiarki -verkkokurssi julkaistaan kaikkien käyttöön vuoden 2024 aikana.

 

Arki digittää Instagram Livet

Lokakuun instalivessä puhuimme tekoälytaiteesta ja teimme yhdessä taideteoksia tekoälyn avulla. Mukana livessä oli suuri joukko innokkaita osallistujia. Keskustelu oli vilkasta niin chatissa, kuin jaetuissa liveissäkin. Keskustelimme aluksi siitä, mitä tekoälytaide tarkoittaa. Tekoälytaide tarkoittaa taideteoksia, jotka on tehty tekoälyn avulla. Silloin ihminen antaa tekoälytaideohjelmalle tietoa siitä, millaisen taideteoksen haluaa tehdä. Tekoälytaiteen tekemiseen käytettävät ohjelmat eivät vielä välttämättä ymmärrä suomea ja silloin apuna voi käyttää esimerkiksi Google-kääntäjää.

Mietimme livessä seuraajien kanssa, millaisia taideteoksia haluamme tekoälyn tekevän ja annoimme tekoälylle ohjeita siihen, mitä kuvassa pitäisi näkyä. Seuraajat kertoivat, millaisia värejä, hahmoja tai asioita haluavat taideteoksiin. Arki digittää -hankkeen Saila kirjoitti seuraajien toivomat asiat tekoälyohjelmaan ja ohjelma loi meille erilaisia yhteisötaideteoksia.

Seuraava live on keskiviikkona 13.12.2023 kello 17-18. Silloin puhumme tavoista olla ihanasti somessa. Nähdään livessä!

Digisanapeli

Digisanoja kerrataan vuoden loppuun asti. Lokakuun digisanat olivat:

  • live
  • sovellus
  • bännätä ja
  • hakukone

Digisanapelin löydät tuttuun tapaan hankkeemme kotisivuilta tämän linkin kautta: Lokakuun digisanapeli

Lokakuun erityiset

Opiskelijayhteistyö

Lokakuussa tiimimme sai vahvistusta sosionomiopiskelija Elisasta. Elisa toteuttaa kehittämistyön harjoittelussaan yhden osion Arki digittää -hankkeen medialukutaidot -verkkokurssiin. Elisaan voit tutustua tarkemmin tämän linkin kautta: Elisan esittely

Arki digittää -hankkeessa toteutetaan myös opinnäytetöitä. Lokakuussa sosionomiopiskelija Minna toteutti työpajan, jossa testitiimi pääsi kokeilemaan Minna kehittämää digihyvinvointipeliä. Toinen testitiimi pääsee kokeilemaan peliä marraskuun aikana. Digihyvinvointipelin on tarkoitus tulla osaksi Arki digittää -hankkeen verkkokursseja.

Yksi hankkeelle toteutettu opinnäytetyö on valmistunut! Arki digittää -hankkeen Sari toteutti opinnäytetyönään Digi muuttaa meille -ohjaajan oppaan. Voit lukea oppaasta enemmän tämän linkin kautta: Digi muuttaa meille

Diginykytilan kartoitus on käyttövalmis!

Diginykytilan kartoitus -työväline on viimeistelty ja pääsemme jakamaan sitä eteenpäin. Kartoitus auttaa sinua arvioimaan yhteisönne tämän hetkisiä valmiuksia tukea yhteisön jäsenten digiosallisuuden ja -toimijuuden toteutumista arjessa. Lokakuun aikana olemme esitelleet kartoitusta erilaisille yhteisöille. Digitys -hanke toteuttaa diginykytilan kartoituksen omassa toiminnassaan ja pääsemme kuulemaan tiimin käyttäjäkokemuksia marraskuun aikana. Lisäksi Vihdin päiväaikainen toiminta on aloittamassa yhteisönsä diginykytilan kartoittamisen vielä tämän vuoden aikana.

Jos haluat ottaa varaslähdön uusien työvälineiden käyttöön, tule tutustumaan diginykytilan kartoitukseen ja digihautomovalmennukseen Tampereelle apuvälinetapahtumaan 9-11.11.2023. Viralliset perehdytyspajat työvälineiden käyttämisen tueksi käynnistyvät ensi vuoden alussa.

Rohkeasti Digiä!

Olemme mukana Rohkeasti Digiä! -teemaviikolla 6.-10.11.2023. Teemaviikon aikana sinulla on mahdollisuus tulla paikan päälle Karelia ammattikorkeakoulun tiloihin tutustumaan diginykytilan kartoitukseen maanantaina 6.11.2023 kello 12.30 -14. Halutessasi voit osallistua myös etäyhteydellä järjestettävään työpajaan tiistaina 7.11.2023 kello 14-15.

Tutustu koko teemaviikon ohjelmaan tämän linkin kautta: Rohkeasti digiä!

Digihautomovalmennus mukana Hyvä käytäntö 2023 -kilpailussa

Hyvät käytännöt on aina jaettava eteenpäin! Lähetimme digihautomovalmennuksen Hyvä käytantö 2023 -kilpailuun.
Digihautomovalmennus on kuvattu Innokylän verkkosivuille ja pääset tutustumaan siihen tarkemmin tämän linkin kautta:
Digihautomovalmennus -Vaikuta, kehitä ja viesti! Diginä!


On aika sanoa, hei, hei luova ja luminen lokakuu! Tervetuloa maagisen mainio marraskuu!

Kollaasi lokakuun toiminnasta.