Arki digittää kuukausikuulumiset – kesäkuu 2023

Kuukausikuulumisten tunnus.

Tahdomme tarjota sinulle helpon tavan tutustua ja seurata toimintaamme. Tämän vuoksi julkaisemme kuukausittain tietoa Arki digittää -hankkeen tapahtumista verkkosivuillamme. Kesäkuussa keskityimme kehittämiseen ja toteutuneen toiminnan arviointiin.

Kutsu digi asumaan

Kevään aikana Kutsu digi asumaan -toiminnassa on ollut mukana neljä erilaista yhteisöä. Jokainen yhteisö on rakentanut digiarkeaan juuri itselle sopivalla tavalla ja omien tavoitteiden mukaisesti. Kevätkauden päätteeksi arvioimme toimintaa ja sen vaikutuksia yhdessä yhteisöjen kanssa.

Ilomantsin Aurinkorinteellä on opeteltu huolehtimaan omista digilaitteista ja tutustuttu helppokäyttötoimintoihin. Tiimin mukaan jokainen toimintaan osallistunut oli oppinut kevään aikana itselleen tarpeellisia digitaitoja ja innostus uusien digitaitojen oppimiseen oli edelleen tallella. Aurinkorinteen uusi digitavoite on kuvaamisen harjoittelu, joten kesäksi tiimi sai kuvaamiseen liittyviä digitehtäviä. Tavoitteena on esimerkiksi tehdä omia kuvatarinoita.

Juuan Viherkallion kevät on ollut yhteydenpitosovelluksiin tutustumisen aikaa. Tiimiläiset ovat tutustuneet WhatsAppiin ja harjoitelleet videopuheluiden soittamista Teams-sovelluksella. Teamsin avulla Viherkallion tiimi on kevään aikana osallistunut myös etäpäivätoimintaan. Tiimin mukaan yhteinen toiminta on auttanut siihen, etteivät digiarjen asiat tunnu enää niin hankalilta kuin ennen. Lisäksi tiimi koki, että digirohkeus on kasvanut niin ammattihenkilöillä kuin toimijoillakin. Viherkalliolaiset toiveena oli seuraavaksi saada tietoa digiviihteestä ja pelaamisesta, joten tiimi sai kesän ajaksi digiviihteeseen ja pelaamiseen liittyvän tieto- ja tehtäväpaketin. Tiimi pääsee esimerkiksi järjestämään omat digilympialaiset.

Rillikodissa vuosi aloitettiin diginykytilan kartoittamisella ja digitavoitteiden asettamisella. Some oli yhteisöä eniten kiinnostava tavoite, joten kevään ajan Rillikodissa on perehdytty turvalliseen somen käyttöön, digihyvinvointiin ja omien digirajojen tunnistamiseen. Somepalveluista tiimiä eniten kiinnosti Instagram, jonka käyttämistä on harjoiteltu monimuotoisesti erilaisten tehtävien avulla. Tiimin mukaan yhteisöllinen Instagramiin tutustuminen on ollut hauskaa ja yhteinen keskustelu esimerkiksi ruutuajasta ja omista digirajoista on lisääntynyt. Kesän aikana Rillikodissa tutustutaan digiasioihin vapaa-ajan vieton merkeissä. Luvassa on esimerkiksi yhteisöpelaamista, geokätköilyä sekä karaokelaulantaa.

Vuoden alussa Pohjois-Karjalan Me itse -ryhmä asetti digitavoitteensa toimintaan digiunelmoinnin avulla. Ryhmän digiunelmista tehtiin myös video, jonka ensiesitys pidettiin Kohti täyttä elämää -seminaarissa helmikuussa. Tiimi äänesti omista digiunelmista tavoitteet kevään toimintaan. Äänestyksen voitti Instagram ja Twitter, joihin olemme tutustuneet kuluneen kevään aikana tarkemmin. Tiimin mukaan kevään mukavimpia juttuja ovat olleet kuvaamisen opettelu ja julkaisujen tekeminen yhdessä. Toiminta on tuonut tiimiläisille rohkeutta lähteä tutustumaan itseä kiinnostaviin digiasioihin myös itsenäisesti. Näitä ovat olleet esimerkiksi TikTok, Facebook ja tiedon etsimisen Googlesta. Lisäksi omien digitaitojen avulla on pystytty auttamaan lähipiiriä digipulmissa. Me itse Pohjois-Karjalan ryhmä oli sitä mieltä, että että parasta toiminnassa on ollut yhteinen tekeminen ja digi-innostus. Niiden avulla on saatu lisää rohkeutta ja uskallusta digilaitteiden ja -palveluiden käyttöön. Me itse -tiimiläisten tarkempia kokemuksia Kutsu digi asumaan -toiminnassa mukanaolosta saadaan lukea syksyllä somejulkaisusarjan muodossa.

Digihautomotoiminta

Hankkeen digihautomo toimii tiimin toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Yksi tiimin toiveista oli Arjen koodit -hankkeen kehittämän Digihelppari- sovelluksen testaaminen. Kevään aikana tiimi testasi sovellusta itsenäisesti omassa arjessa. Kesäkuun digihautomon kohtaamisessa pääsimme antamaan palautetta sovelluksen hyvistä sekä kehitettävistä toiminnoista. Digihautomolaiset pitivät etenkin sovelluksen kalenteria hyvänä arjen apurina. Tiimi toivoi, että sovellukseen olisi saatavilla kuvitettuja ohjeita, jotta sen itsenäinen käyttöönotto olisi helpompaa. Pääset tutustumaan Digihelppari-sovellukseen tarkemmin Aspa-säätiön verkkosivuilla tämän linkin kautta: Digihelppari

Kevään viimeiseen digihautomotapaamiseen kuului myös toiminnan yhteisarviointi, joka toteutui keskustellen. Tiimi kokee oppineensa lisää kehittämisestä ja digialustoilla työskentelystä, ja toiminta on ollut toiveiden ja tarpeiden mukaista. Tärkeäksi koettiin se, että tiimistä on muodostunut osallistujille tärkeä yhteisö, ja tapaamisiin on aina kiva tulla. Eräs tiimin jäsen tiivisti digihautomon toiminnan parhaita puolia näin:

”Just se erilaisten mielipiteiden hyväksyminen on ehkä semmoinen, että se kuuluu netikettiin, mutta se kuuluu myöskin vuorovaikutustaitoihin. Silloin saadaan just tästä ryhmästä kiva, kun meillä kaikilla on vapaus kertoa se oma mielipide ja kaikki tiedetään, että me voidaan niin tehdä.”

Viestintätiimissä jatkoimme kiusaamisen vastaisen julkaisusarjan suunnittelua. Julkaisusarja alkaa syksyn 2023 aikana hankkeemme somekanavilla. Suunnittelun lisäksi viestintätiimissä tarkistettiin tiimin yhteiskirjoittama blogiteksti ja kokeiltiin tekoälytaiteen tekemistä. Uusimmassa blogissa tiimi jakaa omat vinkkinsä bloggaamiseen. Pääset lukemaan tämän ja kaikki digihautomon vanhemmat blogitekstit Verneri.net selkosivuilta tämän linkin kautta: Digihautomo bloggaa

Verkkokurssit

Kesäkuussa olemme jatkaneet Turvallisesti digiarjessa -kurssin rakentamista Moodle-oppimisympäristöömme.
Kurssin ensimmäiset käyttäjätestaukset alkavat syksyllä!

Arki digittää Instagram Livet

Kevätkauden viimeisen liven aiheena oli Saa muokata. Puhuimme valokuvien ja videoiden muokkaamisesta, eli editoinnista.
Muokkaaminen tarkoittaa esimerkiksi:

  • kuvan kirkkauden tai värisävyjen muuttamista
  • kuvan tai videon rajaamista
  • äänien ja musiikin lisäämistä sekä
  • videoiden ja kuvien yhdistämistä toisiinsa.

Toisin sanoen kuvia ja videoita muutetaan alkuperäisestä toisen näköiseksi.

Livevieraana meillä oli digihautomon Heidi, joka kertoi omia kokemuksia videoiden muokkaamisesta. Heidi kertoi opetelleensa käyttämään videonmuokkaussovellusta itse kokeillen. Hänen vinkkinsä seuraajille oli se, että videoiden muokkaamista kannattaa lähteä kokeilemaan rohkeasti. Tekemällä oppii parhaiten! Liven lopuksi pidimme lyhyen Tunnista kuvasta- visan. Tunnistettavat kuvat olivat erilaisia videoiden ja kuvien muokkaamiseen liittyviä toimintoja. Seuraajamme tunnistivat kaikki visan kuvat, upeaa! Tiedätkö sinä, mitä esimerkiksi saksien tai taikasauvan tunnus tarkoittavat?

Instalivet jatkuvat taas kesälomien jälkeen. Seuraavan kerran näemme livessä keskiviikkona 9.8 kello 17–18. Elokuun Instaliven aiheena on tekoäly. Nähdään livessä!

Viestintä

Kevään ajan olemme viikoittain nostaneet esiin yhteistyöverkostomme ja someseuraajien ratkaisuja erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden digiosallisuuden vahvistamiseen. Suuri kiitos kaikille ratkaisunsa ilmiantaneille! Jaettuja ratkaisuja kertyi yhteensä 20 kappaletta. Julkaisusarjan viimeinen ratkaisu oli seuraavanlainen:
”Pelkästään se, että hankitaan digilaite ei riitä. Laitteiden ja erilaisten digisisältöjen käyttämistä täytyy saada harjoilla arjessa. Kun me tehdään sitä säännöllisesti, meillä on edellytykset pysyä mukana. Digiarki muuttuu koko ajan.”

Myös digisanaston kertaaminen on jatkunut. Kesäkuun digisanat olivat:
-swaipata
-twiitti
-vlogi
-streak

Digisanapeliä pääset pelaamaan tuttuun tapaan hankkeemme kotisivuilla tämän linkin kautta: Kesäkuun digisanapeli

Kesäkuun erityiset

Hae mukaan ilmaiseen diginykytilan kartoitukseen

Kaipaako yhteisösi ideoita ja tukea digimmän arjen rakentamiseen? Hae mukaan ilmaiseen diginykytilan kartoitukseen.

Olemme kehittäneet uuden työvälineen, jonka avulla kartoitamme yhteisösi diginykytilan ja annamme ideoita digimmän arjen rakentamisen tueksi. Haemme nyt yhteisöjä diginykytilan kartoitukseen syksylle 2023. Tavoitteemme on se, että yhteistyön avulla yhteisösi kyky huomioida ja tukea digiosallisuuden toteutumista arjessa kasvaa.
Lisätietoja ja ilmoittautumislomakkeen löydät verkkosivuiltamme tämän linkin kautta: Haku diginykytilan kartoitukseen

Hyvinvoiva digiminä -tilaisuus

Hyvinvoiva digiminä -etäkohtaamisessa 20.6.2023 osallistujat pääsivät pohtimaan omaa digiminuutta ja digiarjessa koettua hyvinvointia. Tässä muutamia ihania palautteita ja oivalluksia osallistujilta: 

”Nyt on enemmän asiatietoa, kun käyn asiakkaiden kanssa digi- ja media-asioita läpi.”
”Hyvä muistutus siitä, että ne arkiset asiathan ne vaikuttaa siihen digihyvinvointiin.”
”Digirajojen asettamisen tärkeys ja se, että omien tietojen sisältöihin kannattaa perehtyä huolella.”
”Tämä herätti paljon ajatuksia, etenkin mitä muut minusta löytävät netin kautta.”
”Kaikkinensa tarpeellinen ja monella tapaa ajatuksia (myös toimintaa) herättävä koulutus.”

Kiitos yhteistyöstä Nuorten Ystävät Ry:n Valpas2 -hanke.

Kokemuksia digihautomovalmennuksesta – Toimintakeskus Mintake

Digihautomovalmennusmalli on ollut kokeilussa toimintakeskus Mintakessa Äänekoskella. Kesäkuun aikana tapasimme Suvin ja Veeran kanssa ja keskustelimme valmennuskokemuksista. Digihautomovalmennus on tällä hetkellä puolivälissä ja valmentajien mukaan se on innostanut tiimiläisiä digiarkeen liittyvään ideointiin ja kehittämiseen.

Tiesithän, että myös sinulla on mahdollisuus perustaa oma digihautomo? Tarjoamme sinulle maksuttoman valmennusmateriaalin ja perehdytyksen sen käyttämiseen. Valmennuksessa osallistujat saavat kokemuksia vaikuttamisesta, kehittämisestä ja viestimisestä. Lisäksi osallistujat oppivat monipuolisesti digitaitoja ja saavat valmiuksia erilaisten digialustojen käyttämiseen, sillä tiimin työvälineenä toimii tietenkin digi. Otahan meihin yhteyttä, niin laitetaan toiminta käyntiin myös teillä😊

Syksyn suunnitelmia

Kesään kuuluu myös tulevan syksyn suunnittelu. Tapasimme SoTyDigi- hankkeen Jaanan ja Sallan kanssa Rohkeasti digiä -teemaviikon (6.11-10.11.2023) suunnittelun merkeissä. Järjestämme viikon aikana kaksi työpajaa, joissa on mahdollisuus tutustua Kutsu digi asumaan -toiminnassa kehitettyyn diginykytilan kartoitus -työvälineeseen.
Työvälineestä on tulossa myös lyhyt artikkeli SoTyDigi -hankkeen loppujulkaisuun syksyn 2023 aikana.

Ja hei, olemme mukana Parafesteillä Joensuussa 15 – 19.8.2023.

Arki digittää lomailee

Arki digittää -hankkeen Saila lomailee ajalla 3.7.- 30.7.2023. Sari on puolestaan lomalla 10.7.-6.8.2023.


On aika sanoa, hei, hei touhukas kesäkuu! Tervetuloa lomantäyteinen heinäkuu!

Kollaasi Arki digittää-hankkeen kesäkuun toiminnasta.