Arki digittää kuukausikuulumiset – lokakuu 2022

Joka kuukausi kokoamme tietoa siitä, mitä Arki digittää -hankkeessa tapahtuu. Toivomme, että tämä auttaa sinua tutustumaan hankkeen toimintaan ja innostaa yhteistyöhön kanssamme. Lokakuu oli täynnä innostavia digiarjen tekoja, yhteiskehittämistä ja vaikuttamista. Tässä muutama poiminta arjesta!

Kutsu digi asumaan toiminta

Kutsu digi asumaan -yhteisöt edistivät digiarjen tavoitteitaan mallikkaasti. Ilomantsissa jatkettiin tutustumista digikuvaamiseen. Tiimin kuukausihaasteena oli harjoitella yhdessä digikuvaamista ja tekstin tuottamista somejulkaisuihin. Somejulkaisujen tekeminen yhdessä on todella hyvää digitaitojen harjoittelua arjessa. Somejulkaisuja ei aina edes tarvitse julkaista, vaan harjoittelemalla yhdessä lisätään osallistujien viestintätaitoja monipuolisesti. Digikuvaamisen lisäksi kaksi innokasta tiimiläistä tutustui heille kokeiluun tuleviin hyvinvointiteknologian laitteisiin. Kokeiluun ensimmäisenä valikoituivat älyranneke sekä herätysvalo.

Juuassa keskityimme digilaitteiden käytön harjoitteluun Digitaidot-pelin avulla. Lisäksi kokeilimme yhteisöpelejä, joiden pelaaminen herätti innostusta koko yhteisössä. Tiimin sai kuukausihaasteekseen kokeilla vähintään kolmea erilaista yhteisöpeliä. Jännittävää päästä kuulemaan, millaisia pelejä tiimi on päättänyt kokeilla.

Pohjois-Karjalan Me Itse -ryhmän kohtaamisessa aloitimme kartoittamaan ryhmän diginykytilaa. Työpajassa pohdimme esimerkiksi sitä, mistä kaikkialta ryhmästä saa tietoa ja pystyykö ryhmään liittymään netin kautta. Ensi kerralla kartoitamme, mihin kaikkeen ryhmä hyödyntää digiä tällä hetkellä toiminnassaan.

Digihautomotoiminta

Digihautomossa lokakuu oli TikTok –somepalveluun tutustumista. Perehdyimme esimerkiksi TikTokin asetuksiin ja monipuolisiin sisältöihin. Tiesitkö muuten, että TikTok on automaattisesti julkinen? Julkinen tili tarkoittaa sitä, että kaikki voivat nähdä julkaisusi.

Viestintätiimi tuotti uuden kirjoituksen Verneri.netin selkosivujen blogiin. Blogikirjoituksen aiheena oli lemmikkilive. Blogikirjoituksen pääset lukemaan tästä linkistä: Digihautomo bloggaa – Lemmikkilive

Lisäksi tiimiläiset kertasivat videoiden tekemistä ja tuottivat videomuotoisia kokemuspuheenvuoroja marraskuussa järjestettävään Työ ja kyvyt kohtaamaan 2 -seminaariin, jossa olemme mukana. Seminaarin ohjelmaan pääset tutustumaan tarkemmin tästä linkistä: Työ ja kyvyt kohtaamaan 2-seminaari

Verkkokurssi

Verkkokurssin kehittämiseen haettiin vauhtia ja ideoita Hämeenlinnassa järjestetystä ITK-tapahtumasta. Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa -tapahtuma piti sisällään upeita ja innostavia puheenvuoroja, joista on varmasti hyötyä myös hankkeen verkkokurssien kehittämisessä.

Viestintä

Hei kaikki tsemppaa, sua opettelemaan ja loppuun asti menemään. Ota niis haasteista kii!

Lokakuun alussa hankkeen somekanavilla koettiin historiallisia hetkiä, kun Digihautomoräppi musiikkivideoineen sai ensi-iltansa! Räpin ja musiikkivideon suunnitteli sekä toteutti digihautomotiimin Sandra omana projektinaan. Räpin voit katsoa tämän linkin kautta: Digihautomoräppi

Lokakuussa digisanasto sai taas useita uusia selvennyksiä. Hankkeen somekanavilla selvitettiin mitä tarkoittavat:

  • blokkaaminen
  • välilehdet
  • vanha käsi ja
  • provo.

Voit lähettää meille digisanan, joka sinusta kannattaisi selvittää ymmärrettävämpään muotoon.

Lokakuun erityiset

Stinan 10 viikon kehittämistyönharjoittelu tuli päätökseensä. Stina tuotti hankkeelle viisi digihyvinvointihetkeä, joita hyödynnetään esimerkiksi hankkeen toiminnassa sekä tulevilla verkkokursseilla. Stina kirjoitti harjoitteluunsa liittyen myös blogikirjoituksen, joka julkaistiin Verneri.netin yleissivuilla. Blogissa pohditaan, millaisia esteitä erityistä tukea tarvitsevan henkilön digiosallisuuden toteutumisessa voi olla. Pääset lukemaan blogitekstin tästä linkistä: Digiosallisuuden esteet -onko niitä?

Digihautomovalmennuksen ensimmäinen kokeilu on saatu päätökseen. Onnea Mielekkäälle Olkkarille omasta digihautomosta! Arviointipalautteen avulla olemme päässeet jatkokehittämään valmennusmateriaaleja eteenpäin. Uudistetun valmennusmateriaalin ja uunituoreen valmentajan oppaan testaus alkaa seuraavaksi Aitoon koulutuskeskuksessa. Haluaisitko myös sinä perustaa oman digihautomon? Saat meiltä valmiin valmennusmateriaalin ja tukea toiminnan aloittamiseen. Ota rohkeasti yhteyttä.

Lokakuussa pääsimme suunnittelemaan ja tekemään upeaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

Tässä muutama esimerkki:

  • Tuotimme sisältöä DVV:n digitukijoiden osaamisprofiileihin. Materiaali tullaan julkaisemaan pian DVV:n verkkosivuilla.
  • Saimme jakaa #IhanDiginä! – ja Arki Digittää -hankkeiden parhaita oivalluksia digiosallisuudesta ja sen tukemisesta Satakunnan ammattikorkeakoulun kuntoutuksen ohjaaja opiskelijoille.
  • Aloitimme yhteistyön Vaara-kirjaston Uudet lukutaidot -hankkeen kanssa. Uudet lukutaidot-hanke tulee vierailemaan esimerkiksi digihautomossa ja Kutsu digi asumaan -yhteisöissä.
  • Pääsimme kohtaamaan Aleksin ja Sannan Helsingin kaupungin vammaistyön virtuaalisista palveluista eli Vipasta. Kohtaamisen kautta syntyi myös yhteistyösuunnitelmia tulevaisuuteen ja niistä tulemme kertomaan enemmän ensi vuoden aikana.

Olethan jo kuullut, että meillä on tuntityöntekijän paikka auki! Lisätietoja työn sisällöistä saat tämän linkin kautta: Tuntityöntekijäksi Arki digittää -hankkeeseen

Hei, hei ihana ja antoisa lokakuu. Sydämellisesti tervetuloa menorikas marraskuu!