Arki digittää kuukausikuulumiset – kesäkuu 2024

Aurinkolasipäinen aurinko.

Hehkuvaa heinäkuuta! Arki digittää -hankkeen viimeinen toimintavuosi on käynnissä. Matkaan on mahtunut monenlaisia tapahtumia. Haluamme, että pystyt tutustumaan kehittämistoimintamme eri vaiheisiin helposti. Tästä syystä kokoamme kuukausittain lyhyesti tietoa siitä, mitä hankkeessa tapahtuu. Kesäkuun aikana keskityimme viemään eteenpäin medialukutaitojen opiskeluun tarkoitettua verkkokurssia, mutta tietenkin mukaan mahtui muutakin.

Verkkokurssi

Kesäkuussa jatkoimme työtä verkkokurssilla, joka keskittyy medialukutaitojen harjoitteluun. Kurssilla opiskelijat oppivat esimerkiksi mitä eri tarkoituksia mediasisällöillä, kuten uutisilla, mainoksilla ja viihteellä on. Lisäksi opiskelija saa tietoa siitä, miten media voi vaikuttaa tunteisiimme ja mielentilaamme.

Tällä hetkellä jokainen voi opiskella maksuttomasti digiturvallisuuteen liittyviä asioita Turvallinen digiarki- verkkokurssillamme. Kirjaudu siis Moodleen ja aloita opiskelu. Turvallinen digiarki -verkkokurssille pääset tämän linkin kautta: Arki digittää -Moodle

Jos tarvitset apua kirjautumisessa tai verkkokurssilla toimimisessa autamme mielellämme. Ota yhteyttä esimerkiksi soittamalla tai sähköpostilla. Lisäksi sinun on mahdollista hyödyntää Youtube -kanavaltamme löytyviä video-ohjeita rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen. Löydät videot materiaalipankista tämän linkin kautta: Materiaalipankki

Kutsu digi asumaan

Kutsu digi asumaan -toiminnassa tapasimme kesäkuussa Pohjois-Karjalan Me itse -ryhmän kanssa. Kävimme läpi diginykytilan kartoituksen tulokset ja tiimissä tapahtuneet digiosallisuutta edistävät teot. Kutsu digi asumaan -toiminnassa tiimi on panostanut erityisesti somepalveluiden käytön harjoitteluun, kuvaamiseen ja digiturvallisuuteen. Lomien jälkeen syksyllä tiimi aikoo harjoitella entistä enemmän yhteistä someviestintää. Tavoitteiden asettamisen jälkeen jatkoimme tiimin kanssa kokemustarinan tekemistä. Me itse -ryhmä toteuttaa kokemustarinansa Photo Voice -menetelmän avulla, jossa kokemukset kerrotaan valokuvilla.

Digihautomo

Digihautomossa on kevään aikana keskitytty miettimään omaa digikansalaisuutta. Esimerkiksi sitä millaiset asiat digimaailmassa tuntuvat meille tärkeiltä. Olemme myös arvioineet, mitä digihautomotoiminta on antanut meille vuosien varrella. Kesäkuun kohtaamisessa pohdimme, millä tavoin ajatuksemme kehittämisestä ovat muuttuneet toiminnan aikana. Tässä hyvänä apuna toimivat digihautomon alkuvaiheessa kerätyt tiimiläisten mietteet kehittämisestä ja kehittäjänä olemisesta. Hautomoon saapui myös vierailija Eveliina. Eveliina haastatteli alkuvuodesta digihautomolaisia digikansalaisuutta käsittelevään opinnäytetyöhön ja esitteli nyt tiimille valmiin opinnäytetyönsä. Tapaamisen lopuksi kuultiin hautomokesäräppi sekä muita ihania tiimihenkeä nostattavia esityksiä. Syksyllä jatketaan!

Kahvipöydässä kuultua -kampanja innosti digiarjen keskusteluihin

Kahvipöydässä kuultua – kampanjamme on päättynyt. Kampanjassa levitimme hankkeessa kehitettyä työvälinettä, diginykytilan kartoitusta, vammaistyön yhteisöihin ympäri Suomea. Kaikkien kampanjaan osallistuneiden kesken arvoimme digiaiheisen palkinnon kesäkuun alussa. Onnea voittajalle ja kiitos kaikille osallistujille!

Saamiemme vastausten mukaan diginykytilan kartoitusta on hyödynnetty ympäri Suomea monin erilaisin tavoin. Kartoituksen avulla on esimerkiksi kartoitettu yhteisön digilaitteet ja verkkoyhteydet sekä tehty suunnitelmaa tulevien digilaitteiden osalta. Yksilöllisten Digitaitoni -lomakkeiden avulla oli selvitetty millaisia digitaitoja yhteisön jäsenet kokevat jo omaavansa ja millaisia taitoja halutaan oppia. Eräs yhteisöistä oli hyödyntänyt Digin hyödyntäminen arjessa -osiota yhteisön jäseniä kiinnostavien digiasioiden selvittämiseen. Kaiken kaikkiaan kampanjan tutuksi tekemä kartoitus oli tehnyt sen mitä pitikin. Herättänyt keskustelua digiasioista yhteisöissä. Mahtava juttu!

Tiesithän, että järjestämme syksyllä vielä kaksi perehdytyskoulutusta Diginykytilan kartoitus -työvälineen käytön tueksi. Koulutukset ovat maksuttomia ja toteutuvat etäyhteydellä. Lisätietoja löydät verkkosivuiltamme tämän linkin kautta:
Syksyn diginykytilan kartoitus -perehdytyskoulutukset

Hankkeen lopputapahtuma siirtyy

Hankkeemme lopputapahtuma siirtyy syyskuulta marraskuulle. Lopputapahtuman asiaosuus järjestetään etäyhteydellä torstaina 14.11.2024. Jaamme lisätietoa syksyn aikana verkkosivuillamme ja somessa.

Kesäkuun erityiset

Tapasimme Laptuote-säätiön Mie ite – Digiä kaikille -hankkeen Miran ja Johannan kanssa kesäkuussa yhteistyön merkeissä. Digihyvinvointi on aihealue, joka on herättänyt keskustelua molemmissa hankkeissa läpi toiminta-ajan. Päätimme kehittää yhdessä digihyvinvoinnin keskustelukortit. Kortit sisältävät käytännöllisiä kysymyksiä, jotka auttavat käsittelemään digihyvinvointiin liittyviä asioita selkeästi. Digihyvinvoinnin keskustelukortit julkaistaan syksyllä ja ne tulevat kaikkien käyttöön.

Teemme tiivistä yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa ympäri Suomea. Yksi yhteistyön tärkeistä muodoista on opiskelijoiden tekemät opinnäytetyöt. Eveliina Muurisen opinnäytetyö selvitti digihautomotoimintaan osallistuvien henkilöiden kokemuksia digikansalaisuudesta ja mitä se heille merkitsee. Eveliinan opinnäytetyöhön pääset tutustumaan tarkemmin tästä linkistä: ”Eikai sitä nukkuessa digiä tarvi” : Digihautomotoimintaan osallistuvien kokemuksia digikansalaisuudesta

Arki digittää -hankkeen Sari jätti jäähyväiset kaikille hankkeen toiminnoissa mukana olleille ennen kesälomalle jääntiään. Sari siirtyy toisiin työtehtäviin kesälomansa jälkeen. Sari kirjoitti kokemuksistaan digiosallisuutta edistävästä työstä hankkeemme verkkosivuille. Kirjoitukseen pääset tästä linkistä: Digiosallisuus avaa oven uusiin maailmoihin. Valtavan suuri kiitos Sarille työtoveruudesta ja upeista vuosista digiosallisuutta edistävän työn parissa. Innostavia ja ihania hetkiä uusiin työtuuliin!


Nyt on aika sanoa kiva kesäkuu ja tervetuloa helteinen heinäkuu! Ja ainiin! Arki digittää -hanke lomailee 8.7.2024-4.8.2024. Seuraavat kuukausikuulumiset kootaan taas syyskuussa 😊

Kesäkuun kuukausikoosteen kollaasi.