Diginykytilan kartoitus eKlubitalolla

Kaksi henkilöä pöydän ääressä etäkokouksessa.

Diginykytilan kartoitus on yksi Arki digittää -hankkeen kehittämistä työvälineistä, jonka tehtävänä on auttaa tarkastelemaan miten yhteisön jäsenten digiosallisuus arjessa toteutuu. Digityshankkeen Heidi ja Anette toteuttivat kartoituksen kohdennetusti eKlubitalolla. Millaisia oivalluksia työvälineen kautta syntyi?

Diginykytilan kartoitus

Diginykytilan kartoitus on ilmainen työväline, jonka tehtävänä on auttaa tarkastelemaan, miten yhteisönne jäsenten digiosallisuus arjessa toteutuu. Työväline auttaa määrittämään alkutilanteen ja tekee näkyväksi työskentelyn aikana tapahtuneet muutokset. Kartoitusta on mahdollisuus hyödyntää hyvin monipuolisesti. Kokonaisarvion lisäksi yhteisö voi selvittää diginykytilannettaan kohdennetusti. Kohdennetussa kartoituksessa yhteisö valitsee juuri itselleen merkityksellisimmät osa-alueet, joita haluaa lähteä selvittämään. Kartoitus on otettu käyttöön jo useassa erilaisessa yhteisössä. Esimerkiksi Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry:n Digitaalisen osallisuuden ja osaamisen kehittäminen Klubitaloilla -hanke, eli Digityshanke, toteutti kartoituksen eKlubitalon osallistujien kanssa.

”Kartoitus oli meistä ihan 6/5, tykkäsimme kovasti!”

Otimme Diginykytilan kartoituksen kokeiluun joulukuussa 2023. Hyödynsimme kartoitusta eKlubitalon tilanteen kartoittamiseen kohdennetusti eli valitsimme sieltä osioita, jotka olivat meille tarpeellisia. Diginykytilan kartoitus oli helposti käyttöönotettavissa. Myös kartoitustyökalun soveltaminen tarpeisiimme sopivaksi sujui vaivatta. Toteutimme kartoituksen etäyhteydellä ja pystyimme hyödyntämään Teamsin reaktioita kartoituksen toteutuksessa.

Digityshankkeessa on toteutettu Digikaveritoimintaa eli vertaisten antamaa digituen mallia. Diginykytilan kartoituksesta löysimme uudenlaisia välineitä digiautettavan tilanteen kartoittamiseen ja kävimme keskustellen läpi monia erilaisia digiteemoja. Kartoituksen ”Digin hyödyntäminen arjessa”-osio oli kattava kuvaus siitä, millaisiin asioihin digiä voi toiminnassa hyödyntää. Tämän osion läpikäyminen herätti valtavasti uusia ajatuksia ja ideoita omaan toimintaamme. Huomasimme, että olimme hyödyntäneet digiä jo laajasti toiminnassa, mutta saimme uutta inspiraatiota niistä kohdista, joita emme olleet vielä toiminnassa kokeilleet. Kartoitus nosti esiin myös digihaasteita, joita pystyimme käsittelemään turvallisesti ja hyvässä hengessä. Lisäksi kartoituksessa oleva ratkaisupankki tarjosi selkeitä vinkkejä siihen, kuinka yhteisössä voidaan ratkaista erilaisia digiarjen haasteita. Erityisen kiitollisia olimme siitä, että työkalu oli selkeä ja termit olivat helposti ymmärrettävissä. Arviomme mukaan  eKlubitalolla ollaan keskimääräistä digivalveutuneempia, joten jatkokehityksenä toivoisimme, että ”Idea edistyneille”-osio kasvaisi laajemmaksi ja sieltä löytyisi myös muita huippuja ideoita QR-seikkailun lisäksi!

Diginykytilan kartoitustyökalu oli meistä ihan 🌲/5 eli kuusi kautta viisi, tykkäsimme kartoituksesta kovasti! Suosittelemme työkalua kaikille Suomen Klubitaloille sekä kaikille yhteisöille, jotka haluavat kartoittaa omaa diginykytilansa.

Diginykytilan kartoitus oman yhteisön käyttöön?

Kiinnostuitko kartoituksen toteuttamisesta? Saat kartoituksen oman yhteisösi käyttöön materiaalipankista. Pääset materiaalipankkiin tästä linkistä: Materiaalipankki

Kevään 2024 aikana järjestämme ilmaisia perehdytyskoulutuksia työvälineen käytön tueksi yhteistyössä Kehitysvammaliiton kanssa. Koulutuksissa saat tietoa ja vinkkejä siihen, kuinka voit toteuttaa kartoituksen omassa yhteisössäsi. Lisätietoa koulutuksista saat verkkosivuiltamme tämän linkin kautta: Diginykytilan perehdytyskoulutukset