Arki digittää kuukausikuulumiset – maaliskuu 2023

Kuukausikuulumisten logo.

Joka kuukausi kokoamme tietoa siitä, mitä Arki digittää -hankkeessa tapahtuu. Maaliskuussa teimme monipuolista materiaalia digimmän arjen tueksi ja saimme iloita ihanista kohtaamisista niin toimijoiden, kuin ammattihenkilöiden kanssa.

Kutsu digi asumaan

Maaliskuun aikana Juuan ja Ilomantsin Kutsu digi asumaan -yhteisöt työskentelivät itsenäisesti omien projektiensa parissa. Itsenäisen työskentelyn tueksi yhteisöt saivat kattavan tukimateriaalin tehtävineen. Huhtikuussa saamme tietää, millä tavoin yhteisöt ovat omia digitavoitteitaan vieneet eteenpäin.

Rillikodin yhteisöä kohtasimme maaliskuussa kaksi kertaa. Ensimmäiseksi kävimme läpi diginykytilan kartoituksen tulokset, jonka jälkeen yhteisö valitsi digitavoitteensa tälle vuodelle. Yhteisö asetti tavoitteekseen somepalveluihin tutustumisen ja digiturvallisuuden. Kohtaamisten väliajalle yhteisö sai somen harjoitteluun liittyvää tukimateriaalia ja ohjeet oman miniprojektin tekemiseen. Miniprojektin tuotos sai ensi-iltansa etätyöpajassa, jossa saimme ihastella tiimin tekemään laulua ja musavideota somen turvallisesta käytöstä! Upeaa eikö vain! Tiimi jatkaa uuden miniprojektin parissa eteenpäin. Nyt aiheena on some ja tunteet sekä omista digirajoista huolehtiminen.

Myös Pohjois-Karjalan Me itse-ryhmän työpajan aiheena oli somen ihmeellinen maailma. Tiimi tutustui erilaisiin somepalveluihin ja pohti, millaisia somejulkaisut voivat olla. Ryhmässä koettiin, että some on oiva tapa olla yhteydessä läheisiin ympäri maailmaa. Somen hyviä puolia ovat myös harrastusryhmät, joissa voi keskustella ruuasta, historiasta tai vaikkapa myrskyistä! Tapaamisessa harjoiteltiin myös Twitter -julkaisun tekemistä. Ryhmäläiset suunnittelivat julkaisun tekstin, kuvan ja hashtagit eli asiasanat. Tiimistä julkaisuun liittyvän tekstin keksiminen ei ollut ihan helppoa, mutta yhdessä siitäkin selvittiin. Ryhmän mielestä julkaisun tekeminen oli lopulta oikein hauskaa!

Digihautomotoiminta

Digihautomon kohtaamisessa saimme tutustua Celia-palveluun. Esittelyn palvelusta meille piti Vaara-kirjastojen Tatu. Celia-palvelu on tarkoitettu henkilöille, joilla on lukemisen vaikeuksia. Tiesitkö sinä, että tunnukset Celia-palvelun käyttöön saa omasta kirjastosta? Vierailun jälkeen jatkoimme nettikiusaamisen vastaisen julkaisusarjan suunnittelua. Julkaisusarja julkaistaan tämän vuoden aikana Arki digittää -hankkeen somekanavilla.

Viestintätiimissä teimme tarkistuksen uuteen blogitekstiimme. Maaliskuun blogitekstin aihe oli vaikuttaminen. Blogiin pääset tutustumaan Verneri.netin selkosivuilla tämän linkin kautta: Digihautomo bloggaa

Lisäksi saimme antaa palautetta Verneri.netin selkosivujen instalive-vinkkeihin. Vinkkeihin pääset tutustumaan tämän linkin kautta: Vinkit Instaliveen

Arki digittää Instagram Livet

Instalivessa jaoimme vinkkejä Instalive -lähetysten tekemiseen. Saimme digihautomolaisten lisäksi mukaan Verneri.netin selkosivujen Jennin. Jenni kertoi omia kokemuksia livelähetysten tekemisestä. Puhuimme Jennin kanssa esimerkiksi livelähetysten tekemiseen liittyvästä jännityksestä. Liven aloittaminen jännittää, mutta usein jännitys unohtuu lähetyksen aikana. Jennin lisäksi livessa vieraili runsaasti seuraajia kertomassa omia hyviä vinkkejä livelähetysten tekemiseen. Seuraajien mielestä tärkein vinkki oli se, että liven tekemistä voi harjoitella ennen oikeaa lähetystä. Liven aiheista seuraajia eniten kiinnostivat esimerkiksi harrastuksiin ja liikuntaan liittyvät livet. Tärkein asia livessä oli kaikista se, että liven tulee olla mukava ja turvallinen paikka kaikille. Silloin sekä liven tekijällä, että seuraajilla on mukava olla.

Seuraavassa Instalivessä jutellaan digiarjen kätevistä ja ihanista sovelluksista. Laitahan aika jo valmiiksi ylös kalenteriisi. Huhtikuun live on keskiviikkona 5.4.2023 kello 17–18. Nähdään Livessä!

Viestintä

Uudessa julkaisusarjassamme jaamme keinoja, joiden avulla on mahdollista rakentaa yhdenvertaisempaa digiyhteiskuntaa ja vahvistaa erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden digiosallisuutta. Ratkaisut on kerätty yhteistyöverkostoltamme. Tässä yksi ratkaisu maaliskuun julkaisuista:

”Viedään toiminta mahdollisimman lähellä arkea ja arjen toimintoja. Esimerkiksi toimintakeskuksiin ja asumisyhteisöihin. Annetaan digiohjausta siellä missä ihmiset ovat.”

Myös sinulla on mahdollisuus kertoa asiaan oma ratkaisusi. Voit tehdä sen tämän linkin kautta: Miten yhdenvertaisempaa digiosallisuutta rakennetaan? -kysely

Digisanojen kertaaminen jatkuu. Maaliskuussa poimimme digisanapeliin jälleen neljä digiarjessa käytettyä sanaa. Ne olivat: meemi, käyttöjärjestelmä, YV ja provo. Maaliskuun digisanapeliä pääset pelaamaan tämän linkin kautta: Maaliskuun digisanapeli

Maaliskuun erityiset

Kahvihetki läheisille to 4.5.2023

Haluamme toiminnassamme kohdata myös erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden läheisiä. Päätimme toteuttaa yhdessä Mie tahon täyttä elämää! -hankkeen kanssa kohtaamisen läheisille. Torstaina 4.5.2023 klo. 17-19 järjestettävän kahvihetken aiheena on erityistä tukea tarvitsevan henkilön ikääntyminen. Millä keinoin omaa läheistään voi tukea ylläpitämään toimintakykyään ja työssäjaksamistaan? Millaista hyötyä digilaitteista ja sovelluksista voi olla ikääntyvän arjessa? Kohtaaminen järjestetään Joensuussa, mutta etäyhteydellä pääset osallistumaan asiaosaan mistä päin Suomea tahansa.

Tässä linkki ilmoittautumiseen ja tarkempiin tietoihin: Kahvihetki läheisille

Sosiaalialan asiantuntijapäivät

Lähdimme yhdessä Honkalammen kehittämistoimintaan kuuluvan Ese-keskuksen kanssa esittelemään toimintaamme Tampereelle, Sosiaalialan asiantuntijapäiville. Kohtaamisten lomassa selvitimme, miten sosiaalialan ammattilaiset kokevat digin työssään. Moni ammattilaisista kuvaili itseään innostuneeksi digin käyttäjäksi ja digin tuottamat mahdollisuudet koettiin kiinnostavina. Osa ammattilaisista kuvaili oloaan turhautuneeksi digiä käyttäessään. Tunteiden koettiin johtuvan esimerkiksi järjestelmien toimimattomuudesta ja niiden käyttöön liittyvän perehdytyksen puutteesta. Innostuneisuuden ja turhautumisen lisäksi joukosta erottui ryhmä, joka kuvaili itseään keskittyneeksi ja rauhalliseksi digin käyttäjäksi. Digi oli osa normaalia työarkea. Messupäivät täyttyivät upeilla kohtaamisilla, joista syntyi myös uutta yhteistyötä tulevaan kevääseen ja syksyyn.

On aika sanoa, hei, hei mainio maaliskuu! Tervetuloa häikäisevän hyvä huhtikuu!

Kuvakollaasi, jossa viisi kuvaa. 1.Ryhmä ihmisiä hymyilee. 2. Ryhmä ihmisiä etäkohtaamisessa. 3.Tietokoneen näyttö, jossa lukee otsikko Some ja turvallisuus. 4.Kaksi henkilöä puhelimen näytöllä. 5.Kaksi hymyilevää henkilöä Honkalammen esittelypisteellä. Toisella mallaa propellihattua päähänsä.