Arki digittää kuukausikuulumiset – helmikuu 2023

Kuukausikuulumiset logo

Haluamme jakaa kanssasi arkea. Joka kuukausi kokoamme tietoa siitä, mitä Arki digittää -hankkeessa tapahtuu. Helmikuu oli täynnä innostavia kohtaamisia. Tässä muutama poiminta helmikuun ihanuuksista!

Kutsu digi asumaan

Helmikuussa järjestimme kolme Kutsu digi asumaan -työpajaa.

Juuassa ja Ilomantsissa tämä vuosi on itsenäisten tekojen aikaa. Yhteisöt kokeilivat työpajoissa erilaisia toteutustapoja itsenäiseen työskentelyyn: viikkotiimiä ja projektia. Viikkotiimi -toteutuksessa tiimi kokoontuu kerran viikossa yhteen ja harjoittelee tavoitteensa mukaisia digiasioita valmiin materiaalin avulla. Projektissa tiimi saa valmista tukimateriaalia. Tukimateriaalin ja yhteisen ideoinnin myötä tiimi toteuttaa oppimistaan asioista tuotoksen joka voi olla esimerkiksi video, meemi, juliste, näytelmä. Oikeastaan  ihan mitä vaan!

Työpajoissa tehtyjen kokeilujen jälkeen tiimit valitsivat itselleen sopivimman toteutustavan. Molempien valinta oli oma projekti. Ilomantsissa tiimin tuotos liittyy digilaitteiden perustoimintaan ja Juuassa puolestaan videopuheluihin.

Pohjois-Karjalan Me itse -ryhmä valitsi digiunelmistaan kaksi digitavoitetta tälle vuodelle. Äänestys oli tiukka ja tasaväkinen. Äänestystuloksen mukaan kevään aikana tutustumme yhdessä somemaailmaan, jonka sisällöistä erityisesti Instagram ja Twitter herättivät kiinnostusta. Syksyllä syvennymme digiturvallisuuteen.

Digihautomotoiminta

Digihautomossa kertasimme medialukutaitoja. Kertaaminen teki hyvää, sillä tammikuun aikana kävimme läpi monia eri asioita aina nettihuijauksista, meidän omaan somekuplaan. Tapaamisessa pääsimme kokeilemaan myös digiläpsyttelyä eli läpsyn antamista kaverille etäkokouksessa. Tämä oli uusi juttu kaikille ja valtavan hauskaa ajanvietettä. Suosittelemme kokeilemaan!

Digihautomo kirjoitti myös uuden blogitekstin Verneri.netin selkosivuille.
Blogikirjoituksesta saat vinkkejä omasta digilaitteesta huolehtimiseen.
Pääset lukemaan blogin Verneri.netin selkosivuilta tämän linkin kautta: Digihautomo bloggaa

Viestintätiimissä lähdimme tuottamaan ensimmäistä osaa uuteen nettikiusaamisen vastaiseen julkaisusarjaamme.

Arki digittää Instagram Livet

Helmikuun Instaliven aiheena oli Ihanasti etänä. Mietimme yhdessä, millä tavoin etäkohtaamisista saa ihania ihan jokaiselle osallistujalle. Mukana livessä oli myös digihautomolaisia. Osallistujien antamissa vinkeissä korostui esimerkiksi kuuntelemisen taidon tärkeys ja toisten ihmisten kunnioittaminen. Digihautomon tiimiläinen muistutti meistä jokaista puhdistamaan digilaitteen kameran ennen etätapaamista. Silloin oma kuva näkyy selkeämpänä kaikille. Tämä on hyvä vinkki, joka kannattaa laittaa muistiin. Juttelimme paljon myös kehumisen ja kannustamisen merkityksestä etäkohtaamisessa. Jokaisesta meistä on kiva saada kehuja. Niitä on myös ihana antaa toisille. Etäkohtaamisissa kehut ja kannustus luovat mukavaa tunnelmaa jokaiselle osallistujalle.

Instagram Livet ovat hankkeemme uusi kohtaamismuoto tälle vuodelle. Niitä kanssamme tekevät digihautomon tiimiläiset.
Laita seuraavan Instaliven aika jo ylös kalenteriisi. Maaliskuun live on keskiviikkona 8.3.2023 kello 17–18. Silloin saat vinkkejä oman instaliven tekemiseen. Nähdään Livessä!

Viestintä

Uudessa julkaisusarjassamme jaamme keinoja, joiden avulla on mahdollista rakentaa yhdenvertaisempaa digiyhteiskuntaa ja vahvistaa erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden digiosallisuutta. Ratkaisut on kerätty yhteistyöverkostoltamme. Tässä muutama ratkaisu helmikuun julkaisuista:

”Meillä jokaisella tulee olla lupa kokeilla ja välillä myös epäonnistua. Kannustetaan ja kokeillaan yhdessä. Otetaan mukaan tekemiseen myös muualla kuin hankkeessa. Ehkä jopa tärkeintä on ohjaajien ja henkilöstön kouluttaminen. Silloin tukea on arjessa ja sielläkin voidaan kannustaa käyttämään laitteita ja digipalveluita.”

”On tärkeä mahdollistaa digilaitteisiin ja ohjelmistoihin tutustuminen kiireettömässä ja turvallisessa ympäristössä sekä asiantuntevassa ohjauksessa. Myös vertaistuki ja -ohjaus on tärkeää.”

Myös sinulla on mahdollisuus kertoa asiaan oma ratkaisusi.
Voit tehdä sen tämän linkin kautta: Miten yhdenvertaisempaa digiosallisuutta rakennetaan? -kysely

Vuoden 2022 aikana selvitimme yhteensä 50 someseuraajien lähettämää digisanaa. Tänä vuonna kertaamme opittua. Joka kuukausi julkaisemme digisanapelin, jonka avulla voit kerrata digisanoja. Helmikuun digisanat ovat: snäppi, QR-koodi, podcast ja DuckDuckGo. Helmikuun digisanapeliä pääset pelaamaan tämän linkin kautta: Helmikuun digisanapeli

 

Helmikuun erityiset

Kohti täyttä elämää -seminaari

Olimme mukana Kohti täyttä elämää -seminaarissa, jonka aihe oli Mun elämäni – unelmat ja työni. Seminaarissa kuulimme vaikuttavia kokemuspuhujia, jotka kertoivat unelmistaan ja kokemuksistaan koulutuksesta, työstä ja vapaa-ajasta. Omassa osuudessamme saimme puhua digin merkityksestä arjessa ja kysyä yleisön kokemuksia omasta digiosallisuudesta. Iltapäivällä järjestimme yhdessä digiunelmaoppaiden kanssa työpajan, jossa osallistujat pääsivät valitsemaan oman digiunelman. Jokainen digiunelmoija kuvattiin polaroid-kameralla ja kuvan sai tietenkin mukaansa. Työpajassa riitti vilinää ja vilskettä jonoksi asti. Osallistujien mielestä parasta työpajassa oli löytää uusia, kiinnostavia digiasioita ja saada digiunelmakuva itselleen muistoksi.

Tietoiskuja yhdenvertaisemman digiarjen tueksi

Helmikuun aikana pääsimme nappaamaan kaverikuvan Karelia Ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden kanssa. Mietimme yhdessä mitä digiosallisuus oikeastaan on, ja millä tavoin sosionomi voi työssään vahvistaa ja mahdollistaa digiosallisuuden toteutumista. Lisäksi tuotimme osuuden Digituen ohjausosaamisen -koulutustallenteeseen. Koulutusosuudessa annamme vinkkejä saavutettavamman digiohjaustilanteen tueksi. Kiitos yhteistyöstä Digiosallisuus Pohjois-Karjalassa -hanke ja Itä- Suomen yliopisto😊

Tuloksellisuusraportti

Helmikuussa olemme koostaneet Arki digittää -hankkeen vuoden 2022 toimintaa koskevaa tuloksellisuusraporttia STEA:lle. STEA on sosiaali – ja terveysjärjestöjen avustuskeskus. Raportoimme toiminnan tuloksellisuudesta joka vuosi.

On aika sanoa:  Hei, hei heleä helmikuu! Tervetuloa mainio maaliskuu!

Kollaasi Arki digittää-hankkeen helmikuun tapahtumista.