Arki digittää kuukausikuulumiset – toukokuu 2024

Kuukausikuulumiset toukokuu 2024 -teksti sinivuokkojen ympärillä.

Kivaa kesäkuuta! Arki digittää -hankkeen viimeinen toimintavuosi on edennyt lähes puoleen väliin. Hanke on toiminut yli kahden vuoden ajan, ja matkaan on mahtunut monenlaisia vaiheita ja tapahtumia. Haluamme, että pystyt tutustumaan kehittämistoimintamme eri vaiheisiin helposti. Tästä syystä kokoamme joka kuukausi tietoa siitä, mitä hankkeessa tapahtuu. Toukokuun aikana olemme tehneet medialukutaidot -verkkokurssia sekä kohdanneet Kutsu digi asumaan -yhteisöjä. Tietenkin mukaan mahtui paljon muutakin.

Verkkokurssi

Toukokuussa olemme jatkaneet sisällön tuottamista medialukutaitojen harjoitteluun keskittyvälle verkkokurssille. Medialukutaidot auttavat sinua arvioimaan esimerkiksi netistä saamaasi tietoa ja miettimään mikä tieto on totta ja mikä ei. Verkkokurssin käyttäjätestauksia päästään tekemään syksyllä. 

Jos verkossa opiskelu kiinnostaa, voit opiskella digiturvallisuuteen liittyviä asioita Turvallinen digiarki – verkkokurssilla. Kirjaudu Moodleen ja aloita opiskelu. Kurssilla opiskelu on maksutonta. Verkkokurssille pääset kirjautumaan tämän linkin kautta: Arki digittää -Moodle

Autamme mielellämme, jos tarvitset apua kirjautumisessa tai verkkokurssilla toimimisessa. Ota yhteyttä meihin esimerkiksi yksityisviestillä. Lisäksi sinun on mahdollista hyödyntää Youtube -kanavaltamme löytyviä video-ohjeita rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen. Löydät videot materiaalipankista tämän linkin kautta: Materiaalipankki

Kutsu digi asumaan

Kutsu digi asumaan -toiminnassa tapasimme toukokuussa kahden yhteisön kanssa. Viherkalliossa Juuassa ja Vihdin Rillikodissa tarkastelimme diginykytilan raportin tuloksia ja kävimme läpi yhteisöissä tapahtuneita digiarjen muutoksia. Viherkalliossa yhteisö on omaksunut monipuolista digitoimintaa. Yhteisössä on esimerkiksi innostuttu digipeleistä ja -viihteestä. Rillikodin digiarjessa on keskitytty somepalveluihin, hyvinvointiin sekä digiturvallisuuteen.

Molemmat tiimit äänestivät itselleen digitavoitteita loppuvuodelle. Viherkalliossa halutaan järjestää digisiivouspäiviä, säännöllisiä digituokioita ja sovellusseikkailuja, joiden avulla tutustutaan uusiin sovelluksiin. Rillikoti aikoo tehdä yhteisöllisiä digitavoitteita ja harjoitella digilaitteista huolehtimista digisiivouspäivien avulla. Molemmat yhteisöt tuottivat myös kokemustarinat omasta Kutsu digi asumaan -toiminnasta.

Digihautomo

Digihautomon kohtaamisessa tutustuimme livestream -lähetyksen tekemiseen. Stream tarkoittaa netissä tehtävää suoraa lähetystä, joka voi olla video tai äänilähetys kuten podcast. Ja kuten aina uuteen asiaan tutustuttaessa, harjoittelimme tekemistä myös käytännössä, eli pidimme lyhyitä streameja eri aiheista. Saimme kuulla mahtavia livelähetyksiä muun muassa pyöräilystä, metsurin työstä, jääkiekkopeleistä ja niskatyynyistä.

Digihautomon uusin blogiteksti julkaistiin myös toukokuussa. Tällä kertaa kirjoittajana toimi Niko, joka kertoo blogissa omista kokemuksistaan kokemuspuhujana. Pääset lukemaan digihautomon uusimman blogin Verneri.net -sivustolta tämä linkin kautta: Digihautomon blogi

Toukokuun erityiset

Verkostoyhteistyö on ollut tärkeää läpi hankkeen toiminnan. Toukokuussa jaoimme Pohjois-Karjalan digitukiverkoston tapaamisessa hankkeessa tehtyjä havaintoja asioista, joita on tärkeä ottaa huomioon sähköisiä palveluita kehitettäessä. Mukanamme oli kokemuspuhuja Niko kertomassa omista kokemuksistaan erilaisten digipalveluiden käyttäjänä.

Parafest 2024 -suunnittelutyö alkoi toukokuussa. Tapasimme Honkalammen suunnittelutiimin kanssa toukokuussa ja suunnittelimme toimintaa tapahtumaan. Mahtava olla jälleen mukana! Parafestit järjestetään Joensuussa 14.8-17.8.2024.

Osallistuimme KVANKin hyvinvointiteknologian työryhmän tapaamiseen. KVANK tarkoittaa Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukuntaa. Se edistää YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen toimeenpanoa Suomessa. Lisäksi se tekee työtä asumiseen, työhön ja päivätoimintaan liittyvien palveluiden laadukkaan järjestämisen puolesta. Tapaamisessa vaihdoimme ajatuksia toisten toimijoiden kanssa hyvinvointiteknologian hyödyntämisestä osana kehitysvammaisten henkilöiden arkea nyt ja tulevaisuudessa. Hyvinvointiteknologian työryhmä jatkaa toimintaansa taas syksyllä ja kuulette toiminnasta silloin lisää.

Digitaitoviikko on DVV:n vuosittain organisoima tapahtuma, jonka aikana ympäri Suomea järjestetään erilaisia digitaitoihin liittyviä tapahtumia. Me osallistuimme digitaitoviikolle julkaisemalla hankkeen aikana kohtaamiemme ihmisten mielipiteitä ja ajatuksia siitä, mitä tapahtuu, jos emme tietoisesti tee tekoja yhdenvertaisemman digiarjen eteen. Voit lukea kaikki mielipiteet sosiaalisen median kanaviltamme.

Hankkeen lopputapahtuman suunniteltu ajankohta vaihtuu syyskuulta marraskuulle. Ilmoitamme lopputapahtuman tarkan päivämäärän pian! Pysy kuulolla 🙂


Nyt on aika sanoa hei hei touhukas toukokuu ja tervetuloa kiva kesäkuu!

Kollaasi hankkeen toukokuun toiminnasta.