Valmentajana oleminen on tuntunut tosi mahtavalta!

Henkilö hymyilee.

Digihautomo on yksi Arki digittää -hankkeen toiminnoista. Digihautomossa kehitetyn valmennuksen avulla jokainen voi perustaa oman digihautomon. Tässä kirjoituksessa valmentaja Johanna kertoo kokemuksiaan oman digihautomon perustamisesta.

Digihautomovalmennuksen kehittäminen

Arki digittää -hankkeen digihautomo perustettiin keväällä 2022 ja tiimiin kuuluu yhdeksän erityistä tukea tarvitsevaa henkilöä. Kehitimme yhdessä digihautomon kanssa digihautomovalmennuksen. Valmennus kehittää monipuolisesti osallistujien digitaitoja ja antaa valmiuksia erilaisissa digiympäristöissä osallistumiseen ja toimimiseen. Nämä ovat taitoja, joita tarvitsemme digiyhteiskunnassa päivittäin. Valmennuksessa osallistuja saa tietoa esimerkiksi kehittämisestä, viestimisestä ja vaikuttamisesta digivälineiden avulla. Ja kaikkia näitä taitoja harjoitellaan myös käytännössä tapaamisten aikana.

Halusimme testata valmennusta myös muilla käyttäjillä. Tarjosimme Aspa-säätiön Mielekkään Olkkarin Facebook-livessä yhteiskehittämisestä kiinnostuneille henkilöille mahdollisuutta kokeilla valmennusmateriaaleja. Saimmekin nopeasti yhteydenoton Johannalta ja yhteistyö käynnistyi. Johanna sai hankkeelta valmiin valmennusmateriaalin lisäksi tukea valmennuksen toteuttamiseen. Tapasimme etäyhteydellä kahden viikon välein. Jokaisessa kohtaamisessa kävimme yhdessä läpi tulevien valmennuskertojen materiaalit ja tehtävät. Johannalla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä ja antaa meille palautetta valmennusmateriaalien toimivuudesta. Johannalta ja hänen valmentamaltaan tiimiltä saadun palautteen avulla pystyimme kehittämään valmennusmateriaaleja eteenpäin. Lisäsimme materiaaleihin esimerkiksi valmentajan oppaan. Mutta mitä mieltä Johanna itse oli kehittämiskokemuksestaan?

Valmentaja Johannan kokemukset

Kiinnostuin valmennuksesta heti, kun olitte vierailulla Mielekkään Olkkarin livessä. Yhteydenoton jälkeen olen saanut teiltä apua ja tukea valmennuksen järjestämiseen, kun kävimme materiaaleja etukäteen läpi. Meidän tapaamiset tsemppasi minua kovasti ja sain niistä lisää intoa. On ollut varmempi olo lähteä kertomaan asioista omalle tiimille.

Minusta tämmöinen valmennus on erittäin tehokas. Valmennuksessa oppii paljon digitaitoja, omien mielipiteiden kertomista ja saa vahvistusta omalle digiosallisuuden tunteelle. Tärkeää valmennuksessa oli luoda hyvä ryhmähenki. Minusta hyvä ryhmähenki luodaan sillä, että jokainen saa olla mukana, kertoa omia mielipiteitään ja innostetaan toisia yhdessä. Tiimistäkin valmennuksessa on ollut parasta ryhmähenki ja ryhmässä ideointi. Tiimi oppi valmennuksen aikana esimerkiksi käyttämään Zoomia paremmin ja rohkaistui kertomaan enemmän omia mielipiteitään. Opimme myös jakamaan vastuuta tapaamisten aikana.

Minusta valmentajana oleminen on tuntunut tosi mahtavalta. Odotin jokaista tiimin tapaamista innolla, olin ihan, että Jee! Ihana porukka kokoontuu! Löysin itselleni uutta mielekästä tekemistä ja minun itseluottamus kasvoi valmennuksen aikana huikeasti. Olin alussa epävarma siitä pystynkö tätä tekemään, mutta nyt olen ihan fiiliksissä, että haluan tehdä tätä aina. Aion kyllä levittää sanaa valmennuksesta ja rohkaisen muitakin ottamaan teihin yhteyttä.

Teille oma digihautomo?

Myös sinulla on mahdollisuus ottaa Digihautomovalmennus käyttöösi. Valmennuksen kaikki materiaalit löydät Arki digittää -hankkeen verkko-oppimisalustalta Moodlesta. Materiaali on vapaasti käytettävissä oppimisalustalle rekisteröitymällä. Maksuttoman valmennusmateriaaliin pääset tutustumaan tämän painikelinkin kautta:

Arki digittää -hankkeen Moodle-alusta

Digihautomotoimintamalli on kuvattu myös Innokylän verkkosivuille. Voit tutustua siihen tarkemmin tämän painikelinkin kautta:

Digihautomotoimintamalli Innokylässä