Arki digittää kuukausikuulumiset – syyskuu 2023

Kuukausikuulumisten tunnus. Keskellä vaahteranlehti.

Aurinkoista syksyä! Haluamme, että sinun on helppo tutustua kehittämistoimintaamme ja sen eri vaiheisiin. Kokoamme joka kuukausi lyhyesti tietoa siitä, mitä hankkeessamme tapahtuu. Syyskuussa olemme testanneet ahkerasti verkkokurssiamme, jonka avulla on mahdollisuus oppia digiturvallisuuteen liittyviä asioita. Testausten lisäksi ehdimme tehdä hieman muutakin.

Kutsu digi asumaan

Kutsu digi asumaan -toiminnassa tapasimme syyskuun aikana kolmen yhteisön kanssa.

Pohjois-Karjalan Me itse -ryhmä on testannut Turvallinen digiarki -verkkokurssia itsenäisesti jo kuukauden ajan. Syyskuun kohtaamisessa tiimiläiset pääsivät kertomaan oppimiskokemuksiaan etäyhteydellä. Saimme arvokasta palautetta siitä, millaisten asioiden avulla kurssilla toimimisesta tulisi helpompaa. Tiimi toivoi esimerkiksi kuvatuettuja ohjeita siihen, miten voi palauttaa unohtuneen salasanan.

Vihdin Rillikodissa kohtaaminen aloitettiin miettimällä, millä tavoin digiä oli hyödynnetty yhteisön arjessa kesän aikana. Tiimi oli kokeillut esimerkiksi geokätkentää Geogaching -sovelluksen avulla. Lisäksi tiimi oli testannut erilaisia hyvinvointia tukevia digilaitteita. Erityisesti älykello oli herättänyt kokeilijassa innostuksen seurata omaa liikkumistaan. Kokeilun jälkeen oman älykellon hankkiminen tuntui testaajasta ajankohtaiselta. Syksyn aikana Rillikodissa jatketaan hyvinvointilaitteiden testausta. Tällä kertaa yhteisö testaa hierontamattoa. Hyvinvointikokeilujen lisäksi myös Rillikodin yhteisö aloittaa Turvallinen digiarki -verkkokurssilla opiskelun.

Juuan Viherkalliossa kesän digitoiminta oli ollut monipuolista. Yhteisö oli esimerkiksi tehnyt oman musiikkikirjaston Spotify -sovellukseen. Lisäksi yhteisössä oli tutustuttu erilaisiin suoratoistopalveluihin, ja kaksi uutta, ilmaista palvelua oli jäänyt tiimiläisten käyttöön pysyvämmin. Kesällä oli ehditty tutustumaan myös erilaisiin digipeleihin ja myös osa peleistä oli jäänyt toimijoiden arkikäyttöön. Tuleva syksy on myös tälle yhteisölle verkko-oppimisen aikaa. Tiimi harjoittelee digiturvataitoja yhteisöllisesti.

Digihautomotoiminta

Syyskuun digihautomon tapaaminen aloitettiin kysymällä: Mitä sinulle kuuluu? Tiimille kuului monenlaista. Tiimistä löytyi esimerkiksi seikkailullisuutta, touhukkuutta, rohkeutta, hilpeyttä, väsymystä ja toiveikkuutta. Kaikkia näitä tunteita ja olotiloja tarvittiin, kun aloitimme tutustumaan Arki digittää -hankkeessa kehitettyyn Turvallinen digiarki -verkkokurssiin. Loimme yhdessä tapaamisen aikana käyttäjätunnukset verkkokurssille ja tutustuimme kurssin sisältöön. Digihautomon tiimi testaa kurssin sisältöjä itsenäisesti ja antaa palautetta verkkokurssista syksyn ajan.

Verkkokurssit

Hankkeemme yksi tavoitteista on kehittää verkkokursseja, joiden avulla voit oppia turvallista digin käyttämistä ja medialukutaitoja. Haluamme tehdä verkkokursseista mahdollisimman toimivia ja sisällöltään ymmärrettäviä. Tästä syystä kehittäminen tapahtuu aina yhdessä käyttäjien kanssa.

Syyskuussa järjestimme ensimmäisen digikehittäjien työpajan. Työpajassa digikehittäjät toimivat vaikeuksien etsijöinä. He auttoivat meitä huomaamaan kurssin puutteita ja kehittämistarpeita. Järjestämme toisen digikehittäjien työpajan lokakuussa. Kehittämistyöpajojen lisäksi verkkokurssia testaavat kaikki Kutsu digi asumaan -toiminnassa mukana olevat yhteisöt.

Arki digittää Instagram Livet

Syyskuun Instagram Livessä puhuimme verkko-oppimisesta. Mukana livessä oli mainio joukko innokkaita osallistujia. Keskustelu oli vilkasta niin chatissa, kuin jaetuissa liveissäkin. Keskustelimme aluksi siitä, mitä verkko-oppiminen tarkoittaa. Verkko-oppiminen tarkoittaa verkossa tapahtuvaa oppimista. Verkko-oppimiseen tarvitset nettiyhteyden, digilaitteen ja jonkin oppimisalustan. Oppimisalusta voi olla esimerkiksi YouTube, Teams, Instagram tai Moodle. Juttelimme myös siitä, millaisia asioita verkossa olisi kiva oppia. Seuraajat halusivat oppia verkossa digitaitoja ja uusia kieliä, kuten espanjaa. Liven lopuksi esittelimme Arki digittää -hankkeessa kehitettyä Turvallinen digiarki -verkkokurssia. Kokeilimme yhdessä myös yhtä kurssin tehtävistä. Seuraajat kertoivat, että heitä kiinnostaisi opiskella tällaisella kurssilla.
Pian se on mahdollista. Kurssi avautuu kaikkien käyttöön vuoden 2024 alussa.

Seuraava live on keskiviikkona 11.10 klo. 17–18. Silloin aiheena tekoälytaide. Nähdään livessä!

Digisanapeli

Digisanaston kertaaminen on jatkunut. Syyskuun digisanat olivat:

  • tägätä
  • bugi
  • fleimi ja
  • bootata.

Digisanapelin löydät tuttuun tapaan hankkeemme kotisivuilta tämän linkin kautta: Syyskuun digisanapeli

Syyskuun erityiset

Digiosallisuus on osa osallisuutta –  Ole mahdollistaja!

Ammattihenkilöt ovat tärkeässä roolissa digiosallisuuden tukemisessa ja edistämisessä. Pääsimme keskustelemaan digiosallisuudesta tulevien sosiaalialan ammattilaisten kanssa Karelia ammattikorkeakoulussa. Pohdimme ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelijoiden kanssa tapoja, joiden avulla sosionomi voi työssään vahvistaa ja mahdollistaa digiosallisuuden toteutumista.

Olemme mukana Apuvälinetapahtumassa 9.-11.11.2023

Olemme mukana 9.-11.11.2023 järjestettävässä Apuvälinetapahtumassa. Tampereelle kanssamme lähtee myös Ese-keskuksen Sinikka! Esittelypisteeltämme löydät työvälineitä, joita olemme kehittäneet yhdessä toimijoiden kanssa. Pääset tutustumaan diginykytilan kartoitukseen sekä Digihautomo-valmennusmalliin. Ese-keskuksen Sinikka puolestaan esittelee verkkokurssia, joka on tehty henkilökohtaisen avun käyttäjille työnjohdon tueksi. Tiedon lisäksi lupaamme haastaa sinut hauskanpitoon. Meidän kanssamme on pääset Ssspelailemaan!

Digitukijoiden oppimispolkujen työryhmä

Hankkeemme kuuluu Digi- ja väestötietoviraston (DVV) digituen tiimin oppimispolkujen työryhmään. Syyskuussa jatkoimme digitukijoiden oppimispolkujen kehittämistä. Työn tuloksissa kuulet varmasti myöhemmin.

Onnea Mintaken Digihautomolle!

Äänekosken toimintakeskus Mintake toteutti Arki digittää -hankkeessa kehitetyn digihautomovalmennuksen. Mintaken digihautomovalmennus tuli päätökseensä syyskuussa ja saimme osallistua valmennuksen päätösbileisiin etäyhteydellä. Pääsimme kuulemaan tiimiläisten kokemuksia valmennuksesta ja omasta oppimisesta. Valmennus oli tiimiläisistä hauska, hyödyllinen ja erilaista kuin muu arjen toiminta. Kokemusten lisäksi meidät yllätettiin upealle yhteisörunolla ja musiikkiesityksellä. Tiimin digirohkeus ja yhdessä tekemisen into välittyi myös meille etäkatsomoon. Kiitos, kun saimme olla mukana!

Digihautomovalmennus on ensimmäinen Arki digittää -hankkeessa kehitetty työväline. Valmennusmateriaali julkaistaan kaikkien saataville ja käyttöön tämän syksyn aikana. Seuraa someamme.


On aika sanoa, hei, hei superkiva syyskuu! Tervetuloa sinä ihana lokakuu!

Kollaasi syyskuun toiminnasta.