Arki digittää kuukausikuulumiset – elokuu 2023

Kuukausikuulumisten tunnus. Tunnuksessa lisäksi auringonkukkia.

Ihanaa syksyn alkua! Haluamme, että sinun on helppo tutustua kehittämistoimintaamme ja sen eri vaiheisiin. Tästä syystä kokoamme joka kuukausi tietoa siitä, mitä Arki digittää -hankkeessa tapahtuu. Elokuussa toimintamme on keskittynyt hankkeessa kehitettyjen työvälineiden viimeistelyyn ja testaamiseen. Mutta kuten aina, mahtui mukaan muutakin.

Kutsu digi asumaan

Tapasimme Pohjois-Karjalan Me itse -ryhmän kanssa verkko-oppimisen merkeissä. Syksyn aikana kaikki Kutsu digi asumaan -toiminnassa mukana olevat yhteisöt testaavat hankkeessa kehitettyä verkkokurssia. Me itse -ryhmä pääsi yhteisöistä ensimmäisenä aloittamaan Turvallinen digiarki -verkkokurssin kokeilemisen.

Tapaamisella tutustuimme myös yleisesti verkko-oppimiseen ja Arki digittää -hankkeen verkko-oppimisympäristöön. Oppimisympäristönä hyödynnämme Moodlea. Tiimi pääsee nyt aluksi tutustumaan verkko-oppimisalustaan ja sen ominaisuuksiin. Verkkokurssia on mahdollista suorittaa itsenäisesti tapaamisten välisenä aikana.

Digihautomotoiminta

Digihautomotiimi palasi kesälomalta tositoimiin. Syksyn ensimmäisellä tapaamisella kävimme läpi kesän digikuulumisia ja suunnittelimme tulevaa syksyä. Jokainen valitsi itselleen digihahmon, joka kuvasti omaa digin käyttämistä loman aikana. Tiimistä löytyi niin Kuura Kuvaajia, Juno Järkeviä kuin Havu Hyötykäyttäjiäkin. Kesän aikana tiimi oli esimerkiksi kuvannut ja videoinut erilaisia tapahtumia, harjoitellut työelämään liittyviä digitaitoja ja harjoitellut itseä ja omaa arkea hyödyttävien ja ilahduttavien sovelluksien käyttämistä. Tiimi oli myös muistanut huolehtia omasta digihyvinvoinnistaan kesällä. Älypuhelimen käytössä oli pidetty taukoja, ja aikaa oli vietetty ulkona liikkuen ja kesän tapahtumista nauttien.

Syksyllä digihautomo testaa ja kehittää Turvallisuus digiarjessa -verkkokurssia. Lisäksi kohtaamisiin on tulossa tiimiläisten toivomia vierailijoita. Tiimi aikoo jatkaa myös blogin kirjoittamista Verneri.net sivustolle syksyn aikana. Pääset lukemaan kaikki digihautomon tekemät blogitekstit Verneri.net selkosivuilta tämän linkin kautta: Digihautomo bloggaa

Verkkokurssit

Yksi hankkeemme tavoitteista on kehittää verkkokursseja, joiden avulla opitaan arjen tärkeitä digitaitoja. Nyt ensimmäinen verkkokurssimme on edennyt käyttäjätestaus-vaiheeseen. Ensimmäiset testit tehtiin elokuussa Joensuun Parafesteilla.

Turvallinen digiarki-verkkokurssilla opitaan, miten pidät huolta omasta turvallisuudestasi digilaitteita ja -palveluita käyttäessäsi. Kurssilla opeteltavat asiat sopivat aloittelevalle digikäyttäjälle. Kurssi sisältää viisi osaa, joiden aiheet ovat seuraavat:

 1. Turvallinen digiarki
 2. Digilaitteen suojaaminen
 3. Käyttäjätunnukset ja tunnistautuminen
 4. Turvallisuus netissä ja somessa
 5. Netiketti ja omat digirajat

Testaukset ovat alkaneet ja myös sinulla on mahdollisuus tulla kokeilemaan verkkokurssiamme. Ilmoitamme kehittämistyöpajoista ja niiden ajankohdista tarkemmin somessa ja verkkosivuillamme syksyn aikana.

Arki digittää Instagram Livet

Syksyn ensimmäisessä Instalivessä testasimme tekoälyä. Liven aluksi kävimme läpi, mitä tekoäly tarkoittaa ja millaisia asioita tulee ottaa huomioon, kun käyttää tekoälyä. Tärkeää on esimerkiksi muistaa, että omia henkilökohtaisia tietoja ei kannata antaa tekoälyohjelmien käyttöön. Näitä tietoja ovat esimerkiksi

 • henkilötiedot, kuten osoite, nimi, puhelinnumero tai syntymäaika
 • pankki- tai luottokorttitiedot
 •  terveystiedot.

Esittelimme livessä yhden tekoälyohjelman, eli ChatGPT:n, jota kokeilimme yhdessä. Se on tekoälyjärjestelmä, joka on suunniteltu keskusteluun. ChatGPT ymmärtää suomea ja sitä voi pyytää vastaamaan selkeällä kielellä. ChatGTP:llä on tietoa asioista vain vuoteen 2021 saakka.

Seuraajamme esittivät jaetuissa liveissä kysymyksiä ChatGPT:lle. Tekoäly vastasi esimerkiksi siihen, saako somessa kiusata toisia. ChatGPT:n mukaan somessa tai missään muuallakaan ei saa kiusata tai haukkua toisia. Tästä asiasta olimme kaikki samaa mieltä. Pääsimme myös opettamaan tekoälyä arvoituksen avulla. ChatGPT tarvitsi arvoituksen ratkaisemiseen useita vihjeitä, ennen kuin se osasi kertoa oikean vastauksen. Tiedätkö sinä, millä valtiolla ja erään hevibändin kappaleella on sama nimi?

Liven lopuksi kysyimme seuraajilta, kiinnostaako Instalive, jossa kokeillaan tekoälytaiteen tekemistä. Seuraajamme äänestivät aiheeseen tutustumisen puolesta, joten myöhemmin syksyllä pääsemme yhteisötaiteilemaan tekoälyn avustuksella. Seuraava live on keskiviikkona 6.9 klo. 17–18. Silloin aiheena on verkko-opiskelu. Nähdään livessä!

Viestintä

Digisanaston kertaaminen jatkuu. Elokuun digisanat olivat:

 • Hashtag
 • AP
 • Ääniviesti
 • Instagram bio

Digisanapeliä pääset pelaamaan tuttuun tapaan hankkeemme kotisivuilla tämän linkin kautta: Elokuun digisanapeli

Elokuun erityiset

Hae mukaan ilmaiseen diginykytilan kartoitukseen

Kaipaako yhteisösi ideoita ja tukea digimmän arjen rakentamiseen? Hae mukaan ilmaiseen diginykytilan kartoitukseen.

Olemme kehittäneet uuden työvälineen, jonka avulla kartoitamme yhteisösi diginykytilan ja annamme ideoita digimmän arjen rakentamisen tueksi. Haemme nyt yhteisöjä diginykytilan kartoitukseen vuodelle 2024. Tavoitteemme on se, että yhteistyön avulla yhteisösi kyky huomioida ja tukea digiosallisuuden toteutumista arjessa kasvaa.

Lisätietoja ja ilmoittautumislomakkeen löydät verkkosivuiltamme tämän linkin kautta: Haku diginykytilan kartoitukseen

Parafest

Tuttuun tapaan olimme mukana Joensuun Parafesteillä. Festareilla etsimme digikehittäjiä ja esittelimme uutta verkkokurssiamme. Digikehittäjien tehtävänä oli testata ja antaa palautetta Arki digittää -hankkeen Turvallinen digiarki -verkkokurssista. Päivän aikana verkkokurssiamme kävi testaamassa liki 50 digikehittäjää!

Kehittäjistä kurssilla käsiteltiin sellaisia digiturvallisuuteen liittyviä asioita, joita jokaisen tulisi tietää. Vaikka osa asioista olikin jo kehittäjille tuttua, jokainen koki saaneensa myös uutta ja tarpeellista tietoa. Asioiden ymmärtämistä ja oppimista auttoi kurssin sisällöissä käytetyt kuvat. Kurssilla olevasta piirroshahmo Vennistä pidettiin kovasti. Venni oli kehittäjistä viisas ja kivan näköinen tyyppi. Kurssin tehtävät koettiin mukaviksi ja innostaviksi. Erityisesti oikeista vastauksista saatu tähti oli jokaisesta kehittäjästä hyvä juttu, kuin palkinto. Saimme myös loistavia parannusehdotuksia, joiden avulla saamme kehitettyä kurssia eteenpäin. Kysyimme kehittäjiltä myös siitä, haluaisivatko he opiskella digiasioita netissä kurssin avulla. Lähes kaikki kehittäjät totesivat: kyllä.

Kiitos kaikki digikehittäjät! Antamanne palaute ja kehittämisideat ovat meille tärkeitä. Niiden avulla digiturvallisuuskurssista tulee entistäkin parempi ja helpompi käyttää.

Digitukijoiden oppimispolkujen työryhmä

Hankkeemme kuuluu Digi- ja väestötietoviraston (DVV) digituen tiimin oppimispolkujen työryhmään. Elokuun aikana työryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa. Työskentelymme kohdistuu digitukijoiden oppimispolkuihin, joiden kehittämistä jatkamme myös syyskuun aikana.


On aika sanoa, hei, hei ihana elokuu! Tervetuloa superkiva syyskuu!

Kollaasi Arki digittää-hankkeen elokuun toiminnasta.