Arki digittää kuukausikuulumiset – joulukuu 2022

Kuukausikuulumisten tunnus.

Joka kuukausi kokoamme tietoa siitä, mitä Arki digittää -hankkeessa tapahtuu. Joulukuussa saimme kohdata monipuolisesti ja tehdä kehittävää arviointia vuonna 2023 toteutettavan toiminnan tueksi. Tässä muutamia tapahtumia joulukuustamme.

Kutsu digi asumaan

Pilottiyhteisöjen joulukuun haasteena oli valita digitavoitteet tulevalle vuodelle. Ilomantsin tiimi aikoo tutustua tarkemmin digikuvaamiseen, sosiaaliseen mediaan sekä digilaitteiden helppokäyttötoimintoihin. Juuassa puolestaan halutaan oppia lisää oman laitteen turvallista käyttöä, videopuheluiden soittamista sekä löytää mielenkiintoista sisältöä omaan vapaa-aikaan esimerkiksi digipeleistä.

Digitavoitteiden lisäksi tiimeiltä kerättiin kokemuksia toiminnasta kuluneen vuoden ajalta. Tiimiläiset kertoivat oppineensa toiminnassa digitaitoja ja saaneensa uutta innostusta digilaitteiden ja -palveluiden harjoitteluun. Toiminta koettiin hyödylliseksi. Esimerkiksi Juuan tiimi kertoi, että toiminnan myötä yhteisö tietää ja osaa huomioida enemmän digilaitteiden ja -palveluiden käyttömahdollisuuksia arjessa. Tapaamisten lopuksi teimme yhteisöjen kanssa omat digijoulukortit ja pelasimme jouluaiheisia yhteisövisoja Älypää -sivustolla.

Kutsu digi asumaan -toiminnan uusimman pilottiyhteisön, Pohjois-Karjalan Me Itse -ryhmän, kanssa jatkoimme diginykytilan kartoittamista. Tällä kertaa tiimiläiset miettivät omaa digiosallisuuttaan. Lisäksi suunnittelimme helmikuussa järjestettävää Kohti täyttä elämää -seminaaria ja tulevan vuoden tapaamisia.

Vuonna 2023 toimintaan saadaan mukaan viimeinen virallinen pilottiyhteisö eli Vihdin Rillikoti. Rillikodin kanssa saimme sovittu ensi vuoden tapaamiset ja ensimmäinen reissu Vihtiin toteutuu heti tammikuussa. Luvassa on varmasti innostavia ja ilahduttavia digihetkiä!

 

Digihautomotoiminta

Digihautomo tapasi joulukuussa pikkujoulujen merkeissä. Tiimi kertasi syksyn harjoiteltuja ja opittuja asioita Wordwall-pelin avulla. Tiimiläisten lempijoululauluja tunnistettiin musavisana ja lopuksi niiden tahtiin pidettiin digihyvinvointijumppa. Hauskoja joulukorttikuvia otettiin myös Digihautomolaisista. Tiesitkö, että myös etäyhteydellä voi ottaa joulufiltterikuvia?

Palaute syksyn toiminnasta kerättiin ryhmähaastatteluna. Jokainen tiimiläinen kertoi oppineensa uusia digitaitoja. Lisäksi tiimiläiset kokivat saaneensa itselleen lisää rohkeutta ja itsevarmuutta hyödyntää digiä omassa arjessa, juuri omalla tavalla. Digirohkeus onkin tärkeää, kun halutaan vaikuttaa digimaailmassa.

Digihautomon viestintätiimi tapasi yhden kerran joulukuun aikana. Tiimi valitsi blogitekstiinsä sopivat kuvat ja yhdessä kirjoitettu teksti lähetettiin Verneri.net-sivustolle julkaistavaksi. Voit käydä lukemassa blogijulkaisun Verneri.netin selkosivuilta tämän linkin kautta: Tervetuloa digimpiin pikkujouluihin

 

Viestintä

Joulukuussa viestimme arjen tapahtumista ja selvensimme someseuraajien lähettämiä digisanoja.
Selvennystä kaipaavia digisanoja olivat:
-kirjanmerkki
-fleimi
-streak ja
-ääniviesti.

Digisanat tutuiksi -julkaisusarja on päättynyt. Selvitimme yhteensä 50 someseuraajien lähettämää digisanaa. Kiitos jokaiselle digisanoja kanssamme pohtineelle. Vuoden 2023 aikana kertaamme opittua. Jaamme joka kuukausi digisanapelin, jonka avulla voit kerrata digisanastoa.

 

Joulukuun erityiset

Digihautomovalmennus verkkoon

Vuoden 2022 aikana olemme valmistelleet verkko-oppimisalustaamme. Oppimisalustalle tulee kursseja, joiden avulla voi harjoitella digiturvallisuuteen ja medialukutaitoihin liittyviä asioita. Halusimme hyödyntää alustaa myös digihautomovalmennuksen levittämisessä. Saimme mahdollisuuden tehdä yhteistyötä verkkopedagogiikan koulutukseen osallistuneen Riikka Nykyrin kanssa. Riikan tehtävänä oli viedä ja mukauttaa valmis digihautomovalmennus Moodle-alustalle. Kiitos vielä Riikalle antoisasta yhteistyöstä! Valmennuksen verkkoversiota on mahdollista testata vuoden 2023 aikana.

Yhteiskehittäminen on meissä!

Hankkeemme jokaista toimintaa kehitetään yhdessä kehittäjäkumppaneiden kanssa. Joulukuussa kutsuimme Arki digittää -hankkeen ja Mielekkään olkkarin digihautomolaisia ideointityöpajaan. Työpajan tavoitteena oli kehittää innostavia harjoitustehtäviä digihautomovalmennukseen. Työskentely tapahtui etäalustalla. Tiimi kohdisti ideoinnin 6. valmennuskerran eli somekoulun harjoitustehtävään. Ideointimenetelminä käytimme julkkisraatia ja aarreadjektiiveja. Tulosta syntyi ja meininki oli mahtava! Työpajan lopputuloksena saimme uuden, pelillisyyttä hyödyntävän oppimistehtävän valmennukseen. Kiitos mahtavasta yhteistyöstä!

Mahtui joulukuuhun muutakin. Verkkovierailimme esimerkiksi Juuan Olkkarissa kertomassa mahdollisuudesta oman digihautomon perustamiseen ja jaoimme ajatuksia digiosallisuudesta Kehitysvammaisten Tukiliitto Ry:n Itä-Suomen Elämä omaksi – ESR -hankkeen ohjausryhmässä.

 

Vuonna 2023

Joulukuun viimeisellä viikolla pysähdyimme jälleen arvioimaan toimintamme tuloksellisuutta ja tekemään kehittävää arviointia kuluneesta vuodesta. Arvioinnin yhteydessä kirkastimme myös suuntaa tulevaan työskentelyyn.
Vuodessa 2023 korostuu hankkeessa kehitettyjen työvälineiden ja toimintamallien levittäminen sekä verkkokurssien testaaminen.

Käytännön tasolla tämä tarkoittaa seuraavia toimenpiteitä:
1. Tarjoamme yhteisöille mahdollisuuksia diginykytilan kartoituksiin. Kartoitus on syntynyt Kutsu digi asumaan-toiminnassa.
2. Tarjoamme mahdollisuutta oman digihautomovalmennuksen järjestämiseen. Valmentaja saa hankkeelta valmiit valmennusmateriaalit.
3. Luomme kaksi kaikille avointa verkkokurssia digitaitojen harjoittelun tueksi verkkokurssialustallemme.

Upea vuosi siis tulossa!

Hei, hei ihana joulukuu ja vuosi 2022. Lämpimästi tervetuloa uusi vuosi 2023 ja toiveikas tammikuu!

Kollaasi Arki digittää -hankkeen joulukuun toiminnasta.