Kuka tahansa voi tehdä avustajan töitä!

Vaalean turkoosi tausta, jossa on valkoisia viivoja. Keskellä on ympyrä, jossa on kuva kolmesta ovesta: kaksi ovea on harmaita, vasemman reunimmainen ovi on keltainen. Oikealla alakulmassa lukee Ese henkilökohtaisen avun kehittämiskeskus.

Tämän lausahduksen olen kuullut monia kertoja vuosien aikana. Ihmiset, jotka eivät tiedä, mitä henkilökohtainen avustaja tekee, olettavat usein, että avustajan työ on helppoa ja sitä voi tehdä kuka tahansa. Se on totta, että avustajan fyysinen työympäristö (esimerkiksi toisen koti) voi tehdä työstä hitusen rennompaa. Sekin on totta, ettei henkilökohtaiseksi avustajaksi ole tällä hetkellä koulutusvaatimuksia vaan kuka tahansa voi hakeutua alalle. Valinnan henkilökohtaisesta avustajastaan tekee henkilökohtaisen avun käyttäjä itse. Näistä asioista huolimatta, on kuitenkin täysin väärä oletus, että kuka tahansa voi tehdä avustajan töitä tai että kaikkien kannattaa hakeutua tälle alalle. Ei voi eikä kannata.

Henkilökohtaisena avustajana et voi tulla tekemään asioita puolesta, et voi ajatella toisen puolesta, et voi päättää toisen puolesta. Et voi marssia toisen elämään kertomaan, kuinka asiat tulisi olla tai kuinka ne olisivat paremmin toisin.

Työ vaatii kykyä tulla fyysisesti lähelle. Kykyä pysyä lähellä. Kykyä siirtyä kauemmas.
Työ vaatii kykyä tulkita sosiaalisia tilanteita.
Työ vaatii kykyä tulla henkisesti lähelle.
Työ vaatii kykyä aidosti kuulla, ei vain kuunnella.
Ennen kaikkea työ vaatii kykyä tunnistaa toisen tarpeita ja erottaa ne omista tarpeista, mielipiteistä, toiveista sekä odotuksista.

Jos siis ajattelit, että kuka tahansa voi tehdä avustajan töitä, joudun valitettavasti kertomaan sinulle, että olet väärässä. Työhön saa onneksi perehdytyksen, jos olet vain valmis kuuntelemaan. Tärkeimpänä: sinut on kutsuttu toisen ihmisen elämään näkemään kaikkein yksityisimpiä asioita. Ole tämän luottamuksen arvoinen.