Arki digittää -hankkeen kuukausikuulumiset – syyskuu 2022

Haluamme, että toimintamme tulee sinulle tutuksi ja on läpinäkyvää. Joka kuukausi kokoamme tietoa siitä, mitä Arki digittää -hankkeessa tapahtuu. Syyskuussa keskityimme viemään eteenpäin verkkokurssialustaamme, mutta mahtui kuukauteen paljon muutakin.

Digihautomo

Digihautomossa kokeilimme podcastin tekemistä ja editointia. Keskustelun aiheeksi valikoitui digivaikuttaminen. Podcastin tallennus toteutettiin etäalustaa hyödyntämällä ja työskentely toteutui kahdessa pienryhmässä. Tiimin mielestä työskentely ei jää tähän harjoitukseen vaan aiomme kokeilla podcastien mahdollisuuksia lisää tulevaisuudessa. Podcast-harjoitus innosti erästä tiimiläistä aloittamaan oman podcastin tekemisen. Upeaa, eikö vain!

Viestintätiimi puolestaan kirjoitti blogikirjoituksen netiketistä eli nettiarjen hyvistä tavoista Verneri.netin selkosivuille. Tällä kertaa tiimi listasi omasta mielestä tärkeimmät asiat netiketistä yhteen ja tämän jälkeen yksi tiimiläisistä kirjoitti niistä blogikirjoitusluonnoksen. Luonnos tarkistettiin yhdessä ennen tekstin eteenpäin lähettämistä. Blogikirjoituksen pääset lukemaan tästä linkistä:  Digihautomo bloggaa – Hyvät tavat netissä

Kutsu digi asumaan!

Kutsu digi asumaan -toiminnassa puhaltavat uudet tuulet. Toimintaan liittyi mukaan uusi yhteisö eli Pohjois-Karjalan Me Itse -ryhmä. Ensimmäisellä tapaamisella keskustelimme digiarjen asioista, kuten esimerkiksi siitä, millaisia oikeuksia meillä on digiarjessa. Muun muassa omiin valokuviin ja videoihin liittyvät oikeudet mietityttivät ryhmän jäseniä paljon. Lokakuussa kartoittamme ryhmän diginykytilaa, jonka avulla pääsemme suunnittelemaan yhteisön digimpää arkea eteenpäin.

Juuan yhteisössä tutustumme omien digilaitteiden ominaisuuksiin ja etsimme henkilökohtaisen mielenkiinnon mukaisia sovelluksia. Juuan tiimi kävi muun muassa virtuaalivierailulla Englannin kuninkaallisten linnassa, etsi kiinnostavia ruokaohjeita ja pelasi digiyatzya. Ilomantsin tiimissä puolestaan jatkettiin yhteisötavoitteen mukaisesti digikuvaamisen parissa. Pohdimme yhdessä esimerkiksi sitä, millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon, jotta kuvasta tulee hyvä. Kuvan ottamista harjoiteltiin yhdessä ja mallina toimi yhteisön Ilona-koira.

Syyskuussa Juuan ja Ilomantsin tiimit saivat kokeiltavaksi myös erilaisia hyvinvointiin liittyviä digivälineitä. Molemmissa yhteisöissä kokeiltiin esimerkiksi VR-laseja sekä Taikofon-tyynyä. Lokakuussa yhteisöt tekevät valinnat siitä, mitä digilaitetta he haluavat kokeilla oman hyvinvoinnin tukena kolmen kuukauden ajan. Valittavana on esimerkiksi digilaitteita rentoutumisen, nukahtamisen, heräämisen ja liikkumisen tueksi.

Verkkokurssi

Syyskuussa yhteiskehitimme verkkokurssin medialukutaitoihin liittyvää oppimiskokonaisuutta, digihautomolaisten kanssa. Työpajatyöskentelyn avulla saimme tietoa esimerkiksi siitä, millaisia medialukutaitoihin liittyviä asioita verkkokurssilla olisi tärkeä harjoitella. Tässä kuussa olemme päässeet myös harjoittelemaan verkkokurssin alustan eli Moodlen toimintoja.

Viestitään!

Digiarjessa käytetään monenlaisia sanoja. Osa sanoista voi olla vaikea ymmärtää. Hankkeemme haluaa lisätä digiarjen ymmärrettävyyttä ja saavutettavuutta osaltaan, ja tästä syystä selvitämme digisanoja joka perjantai somekanavillamme.

Syyskuun digisanat olivat

  • spämmi
  • fomo
  • Caps lock
  • bännätä
  • trollata.

Saimme teiltä kuukauden aikana monia uusia digisanoja selvitettäväksi. Upeaa! Voit lähettää meille digisanan, joka sinusta kannattaisi selvittää ymmärrettävämpään muotoon.

Syyskuun erityiset

Hankkeemme päätavoite on vahvistaa kehitysvammaisten henkilöiden mahdollisuuksia toimia, osallistua ja vaikuttaa digiyhteiskunnassa. Yhdenvertaiseen digiosallisuuteen on kuitenkin vielä matkaa. Tästä syystä koemme tärkeäksi nostaa esiin erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden digiosallisuuden ja -toimijuuden nykytilaa. Tiedon lisäksi haluamme aktiivisesti jakaa ratkaisuja ja keinoja, joilla digiosallisuutta on mahdollista vahvistaa. Syyskuun aikana osallistuimme esimerkiksi DVV:n verkkokohtaamisiin, joiden aiheena oli digituen antaminen. Lisäksi jaoimme näkökulmia digiosallisuudesta ja sen vahvistamisesta opinnäytetyöhön liittyvässä asiantuntijahaastattelussa.

Sosionomiopiskelija Stinan kehittämistyön harjoittelu on jatkunut mallikkaasti. Stinan kehittämistyön tuotoksena syntyy digihyvinvointia tukevia videoita. Videoita hyödynnetään esimerkiksi verkkokurssin sisällöissä. Syyskuussa Stina testasi suunnittelemiaan digihyvinvointihetkiä eri yhteisöjen kanssa ja keräsi käyttäjiltä palautteita. Yksi testauksista toteutettiin InstaLive-lähetyksenä.

Digihyvinvointihetkiä tulee viisi (5) ja niiden teemat ovat:

  • hengitys
  • silmät
  • hartiat ja rintaranka
  • ylävartalo
  • tuolijumppa.

Yhteistyöllä enemmän

Saimme kohdata Karelia ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelijoita. Kohtaamisen aiheena oli Se digimpi työote – Vahvista ja mahdollista! Palautteiden mukaan kohtaamisen parhaita oivalluksia olivat esimerkiksi se, että ymmärsi ettei digielämä ole kaikille itsestäänselvä asia sekä se, että digiasiat voivat olla positiivinen asia ja hyöty monille.

Digihautomotoiminnan vertaisarviointi on parasta aikaa käynnissä. Arviointimateriaali on lähetetty Selkeästi meille -hankkeen tarkasteluun ja arviointi valmistuu marraskuun alussa. Arvioinnin avulla saamme tärkeää tietoa, jonka avulla pystymme kehittämään toimintaa eteenpäin.
Ja hei muuten, Digihautomotoiminta leviää kokeiluun Aitoon koulutuskuntayhtymään. Mahtavaa!

Tule meille töihin!

Kiinnostaisiko sinua tutustua esimerkiksi opintojesi ohessa kehittämistyön maailmaan? Tule meille tuntityöntekijäksi hankkeeseen. Työsi painottuu kasvokkain ja verkossa tapahtuviin ryhmäkohtaamisiin.
Paikka laitetaan avoimeksi pian, seuraa somekanaviamme.

Hei, hei syyskuu! Tervetuloa ihana, ihana lokakuu!