Arki digittää kuukausikuulumiset – joulukuu 2023

Kuukausikuulumiset joulukuu 2023. Joulukuusi ja paketteja.

Ihanaa uutta vuotta 2024! Uusi vuosi ja samalla hankkeemme viimeinen toimintavuosi on käynnistynyt. Palataan kuitenkin vielä hetkeksi joulukuun tapahtumiin. Joulukuun aikana teimme toiminnan arviointia yhdessä pilottiyhteisöjen kanssa. Mutta kuten aina, kuukauteen mahtui paljon muutakin.

 

Kutsu digi asumaan

Kutsu digi asumaan -toiminnassa tapasimme joulukuun aikana kolmen yhteisön kanssa ja arvioimme kuluneen vuoden yhteistyötä. Tapaamisten aluksi digitiimiläiset jakoivat ajatuksiaan siitä, millaisia kokemuksia tai asioita vuoden 2023 digitoiminnasta jäi mieleen. Yhteisöjen ajatukset koottiin sanapilviksi, joista tehtiin myös somejulkaisuja. Jokaisessa yhteisössä esiin nousi se, että digiasiat ovat tärkeitä ja niistä on tärkeä päästä juttelemaan arjessa muiden ihmisten kanssa. Toiminnasta mieleen oli jäänyt erityisesti uusien asioiden oppiminen. Moni kertoi oppineensa itselle uusien sovellusten käyttöä. Myös verkkokurssilla opiskeleminen ja sieltä saadut uudet tiedot omasta digiturvallisuudesta huolehtimisen tueksi tulivat monen tiimiläisen kokemuksissa esiin.

Keräsimme tiimeiltä myös kokemuspalautetta Turvallinen digiarki -verkkokurssista. Verkkokurssilla on opiskeltu niin yksilöllisesti kuin yhteisöllisesti. Jokaisessa yhteisössä kurssin sisällöt ovat saaneet aikaan paljon mielenkiintoisia arjen keskusteluja digiturvallisuudesta.

Digihautomotoiminta

Vuoden viimeisessä digihautomossa keräsimme palautetta kuluneesta vuodesta ja teimme tiimillä itsearviointia. Jokainen tiimiläinen pohti erityisesti omia onnistumisia. Upeita onnistumisia nousikin esiin! Vuosi oli tuonut mukanaan esiintymisvarmuutta, kokemuksia läheisten auttamisesta digipulmien ratkaisemisessa sekä omien, pitkään tavoiteltujen unelmien toteutumista.

Palautteen jälkeen pelasimme digijoulupeliä. Pelissä jokainen valitsi itselleen joulupaketin, jossa on digiaiheinen tehtävä. Tiimissä pohdittiin esimerkiksi sitä, sitä, minkä sovelluksen avulla voi opastaa eksyneen joulupukin takaisin kotiin. Tiimiläiset lähettivät myös hyvän mielen toivotuksia toisilleen. Tiimissä toivottiin kavereille rakkautta, rauhaa, ystävien tapaamista, rohkeutta toteuttaa omia unelmia ja hienoja kokemuksia tulevalle vuodelle.

Digihautomo jatkaa vaikuttamistyötään heti tammikuussa, kun tiimin tuottamat kiusaamista vastustavien sarjakuvien julkaisut alkavat Arki digittää -hankkeen somekanavilla. Tunnuslauseemme on: Älä kiusaa. Älä ole törppö. Netissä tai missään muuallakaan.

Verkkokurssi

Turvallinen digiarki -verkkokurssin käyttäjätestaukset ovat päättyneet. Toteutamme tarvittavat muutostyöt tammikuun aikana, jonka jälkeen Turvallinen digiarki -verkkokurssi julkaistaan kaikkien käyttöön. Verkkokurssin käyttäminen on ilmaista. Kiitos kaikille verkkokurssin testaukseen osallistuneille.

Arki digittää Instagram Livet

Vuoden viimeisen Instagram Liven aiheena oli sopuisasti somessa. Keskustelimme tavoista, joiden avulla meistä jokainen voi tehdä somesta mukavamman paikka olla ja viettää aikaa. Ennen liveä kysyimme sometarinan avulla vinkkejä asiaan. Ennakkokyselyn mukaan suosituin tapa tehdä somesta mukava paikka kaikille oli toisten julkaisuista tykkääminen. Sama vinkki nousi esiin myös livelähetyksessä. Muiden ihmisten julkaisuista tykkäämisen koettiin tuottavan hyvää mieltä niin itselle kuin toisille. Yksi tärkeä vinkki oli myös se, että kannattaa aina miettiä hetki, ennen kuin tekee julkaisun. Voi esimerkiksi miettiä, että onko julkaisussa oleva asia sellainen, jonka voi kertoa kasvokkain sadalle tuntemattomalle ihmiselle. Ennakkokyselyssä tätä vinkkiä noudattivat kaikki vastaajat. Olimme kaikki sitä mieltä, että somen tulee olla meille jokaiselle mukava paikka ajanviettoon eikä ketään saa kiusata.

Kiitos kaikille vuoden 2023 aikana hankkeemme Instagram Live -lähetyksiin osallistuneille. Olette olleet upeita ja olemme saaneet teiltä valtavasti hyviä vinkkejä erilaisiin digiarjen asioihin.

Digisanapeli

Digisanojen kertaaminen on jatkunut läpi vuoden. Joulukuussa esittelimme viimeiset kuusi Arki digittää -hankkeessa selvitettyä vaikeaa digisanaa.
Joulukuun digisanat olivat:

  • trollaus
  • sometauko
  • välilehdet
  • doomscrollaus
  • vanha käsi
  • kirjanmerkki

Digisanapelin löydät tuttuun tapaan hankkeemme kotisivuilta tämän linkin kautta: Joulukuun digisanapeli

Joulukuun erityiset

Diginykytilan kartoitus

Hankkeessa kehitettyä diginykytilan kartoitusta on levitetty erilaisiin toimintaympäristöihin joulukuun aikana. Eskot ry:n Digitys -hanke testasi diginykytilan kartoitusta omalla e-klubitalollaan. Tapasimme Digitys -hankkeen Heidin ja Anetten kanssa ja saimme heiltä arvokasta palautetta kartoituksen toimivuudesta ja toteutustavoista. Pääsette lukemaan heidän kokemuksista myöhemmin verkkosivuiltamme.

Vihdin päiväaikainen toiminta toteuttaa diginykytilan kartoituksen hankkeen tuella. Tapasimme henkilöstön kanssa etäyhteydellä ja perehdytimme tiimiä työvälineen käyttöön. Vihdin tiimi jatkaa kartoituksen tekemistä itsenäisesti ja pääsemme kuulemaan kartoittajien kokemuksista tarkemmin ensi vuoden puolella.

Vipa ja Arki digittää digiosallisuuden asialla

Tapasimme Helsingin vammaistyön virtuaalisten palvelujen, eli Vipan kanssa joulukuussa. Keskustelimme Vipan digikuulumisista ja ensi vuoden suunnitelmista. Vipa on muun muassa ottanut käyttöön #Ihan Diginä! -hankkeessa kehitetyn digiklubitoiminnan sekä virtuaaliklubitoiminnan. Mahtavaa! Yhteistyökohtaamiset jatkuvat myös vuonna 2024.

Opinnäytetyöt

Opiskelijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeä osa hankkeemme toimintaa. Arki digittää -hankkeessa toteutetaan tällä hetkellä kahta erilaista opinnäytetyötä. Kuntoutusohjaajaopiskelija Eveliina toteuttaa tutkimushaastattelua, jonka aiheena on digikansalaisuus. Eveliina haastatteli joulukuun aikana opinnäytetyötään varten digihautomon tiimiä heidän kokemuksistaan digikansalaisuudesta. Haastattelut toteutettiin pienryhmissä etäyhteydellä. Sosionomiopiskelija Minna puolestaan kehitti yhdessä digihautomolaisten kanssa digihyvinvointiin liittyvää peliä. Minna kävi vierailulla joulukuussa esittelemässä tiimiltä saamiensa ideoiden perusteella peliin tehdyt muutokset, jotka tiimi yksimielisesti hyväksyi.

Materiaalipankki käytössäsi

Olemme julkaisseet verkkosivuillemme materiaalipankin, jonne julkaisemme kaikki hankkeessa kehitetyt työvälineet ja muut materiaalit. Materiaalipankista löydät tällä hetkellä diginykytilan kartoituksen sekä digihautomovalmennuksen. Lisäämme materiaalipankkiin myöhemmin lisää hankkeessa kehitettyä, valmista materiaalia digiosallisuuden tukemiseksi.

Materiaalipankin kaikki materiaalit ovat ilmaisia ja pääset tutustumaan niihin tarkemmin tämän linkin kautta: Materiaalipankki


On aika sanoa, hei, hei joutuisa joulukuu! Tervetuloa toiminnallinen tammikuu!

Kollaasi Arki digittää -hankkeen toiminnasta.