Arki digittää kuukausikuulumiset – toukokuu 2023

Kuukausikuulumisten logo.

Haluamme, että sinulla on mahdollisuus tutustua ja seurata toimintaamme vaivattomasti. Tästä syystä kokoamme joka kuukausi tietoa siitä, mitä Arki digittää -hankkeessa tapahtuu. Toukokuussa arkeemme mahtui monipuolista toimintaa ja kehittämistyötä.

Kutsu digi asumaan

Pohjois-Karjalan Me Itse-ryhmän kevään digitavoitteena on ollut tutustua somepalveluihin ja erityisesti Instagramiin. Jatkoimme Instagramin harjoittelua toukokuun tapaamisessa tehden instajulkaisuja keväästä. Tapaamisen aikana opittiin paljon uutta. Esimerkiksi musiikin lisääminen kuvajulkaisuun herätti innostusta. Harjoittelimme myös lisäämään kuviin ALT-tekstin, joka kertoo kuvan sisällöstä niille ihmisille, jotka eivät näe kuvaa.

Myös Rillikodin digiarjessa on tutustuttu Instagram-palveluun ja harjoiteltu julkaisujen tekemistä. Toukokuun Instapajassa lähdimme opettamaan toisiamme pienissä tiimeissä. Opiskelumateriaalina hyödynsimme Yhdessä digimmin -hankkeen verkkokirjaston hienoja materiaaleja. Opetimme toisillemme esimerkiksi miten Instagramissa voi alkaa seuraamaan muita käyttäjiä ja miten yksityisviestejä lähetetään. Kaikki pääsivät oppimaan ja toimimaan myös itse opettajina. Kysyimme tiimiläisiltä, miltä toisten opettaminen tuntui. ”No jännittävältä!” Näin meille kerrottiin. Työpajan päätteeksi esittelimme tiimiläisille digilaitteita, joita he pääsevät kokeilemaan kesän aikana. Innolla odotamme, millaisia käyttäjäkokemuksia saamme älykellosta sekä Unista 3,2,1 -laitteen käytöstä.

Yhdessä digimmin -hankkeen oppimisympäristöä ja hienoa materiaalia pääset muuten tutkimaan tarkemmin tämän linkin kautta: Yhdessä digimmin oppimisympäristö

Digihautomotoiminta

Digihautomon vaikuttajat kohtasivat kehittämistyöpajassa. Tiimi kehitti kanssamme sisältöä Turvallisuus digiarjessa -verkkokurssiin. Yksi digiarjen turvataito on omista digirajoista huolehtiminen. Se tarkoittaa sitä, että osaat tunnistaa asiat, jotka tuottavat pahaa mieltä tai ahdistusta netissä tai somessa ja osaat toimia tällaisissa tilanteissa. On tärkeää, että jokaista meistä kohdellaan oikein myös netissä ja somessa. Työpajassa tiimi pohti ensiksi, mitä digirajoja verkkokurssin sisällöissä on tärkeä nostaa esiin. Tämän jälkeen tiimi mietti erilaisia vinkkejä omista digirajoista huolehtimisen tueksi. Pääset tutustumaan näihin tarkemmin syksyllä julkaistavassa verkkokurssissa.

Viestintätiimin kanssa tapasimme digitaitoviikon aikana. Kirjoitimme yhdessä blogitekstin digitaitoviikon aiheesta, eli digirohkeudesta. Tiimin mielestä digirohkea ihminen on sellainen, joka uskaltaa opetella ja kokeilla uusia digiasioita ja kysyä myös apua silloin, kun sitä tarvitsee. Voit käydä lukemassa tiimin tekemän blogitekstin Verneri.net selkosivuilta tämän linkin kautta: Digihautomo bloggaa

Blogitekstin lisäksi viestintätiimiläiset tekivät myös omat digirohkeuslupaukset. Voit käydä katsomassa tiimin lupaukset hankkeen Instagramissa ja Facebookissa.

Verkkokurssit

Toukokuun aikana olemme päässeet rakentamaan ensimmäistä verkkokurssiamme Moodle-oppimisympäristöömme. Turvallisesti digiarjessa -kurssilla pääset oppimaan mitä kaikkea digiturvallisuus tarkoittaa ja miksi se on tärkeää.

Kurssilla on yhteensä viisi oppimiskokonaisuutta, jotka ovat:
Osa 1. Turvallinen digiarki
Osa 2. Digilaitteen suojaaminen
Osa 3. Käyttäjätunnukset ja tunnistautuminen
Osa 4. Turvallisuus netissä ja somessa
Osa 5. Netiketti ja omat digirajat.

Kurssin sisällöt on ideoitu yhdessä hankkeen toimintaan osallistuneiden kanssa. Kurssin ensimmäiset käyttäjätestaukset alkavat syksyllä!

Arki digittää Instagram Livet

Toukokuun liven aiheena oli Digiturvallisuuden hurmaa. Digiturvallisuus on sitä, että osaat suojata digilaitteesi esimerkiksi salasanalla tai pääsykoodilla. Silloin kukaan ulkopuolinen henkilö ei pääse katsomaan digilaitteesi sisältöjä. Lisäksi digiturvallisuus on esimerkiksi sitä, ettet jaa itsestäsi liian henkilökohtaisia tietoja somessa ja osaat estää ei-toivotut yhteydenotot. Digihautomolaisten lisäksi livessä vieraili Jenni Verneri.netistä. Jenni kertoi Verneri.net -sivuston kirjeenvaihtopalstan turvallisuuteen liittyvistä muutoksista. Jatkossa kirjeenvaihtoilmoituksiin ei tule näkyviin kuvia tai sähköpostiosoitteita. Lisäksi juttelimme Jennin kanssa siitä, miten omasta turvallisuudesta voi huolehtia, kun tutustuu netissä uuteen ihmiseen. Jaetussa livessä oli mukana monia someseuraajia, jotka jakoivat tärkeitä digiturvavinkkejä. Iso kiitos kaikille liveen osallistuneille.

Kesäkuun Instalivessä jutellaan videoiden ja kuvien muokkaamisesta eli editoinnista. Nähdään livessä keskiviikkona 7.6 klo. 17–18.

Viestintä

Kevään julkaisusarjamme on tuonut esiin keinoja yhdenvertaisemman digiarjen rakentamiseen. Miten rakennamme digiyhteiskuntaa, jossa jokainen voi olla mukana juuri itselleen sopivilla tavoilla? Keinoja on kerätty yhteistyöverkostoltamme sekä someseuraajiltamme. Tässä yksi keino toukokuun julkaisuista: ”Tarvitaan ymmärrystä siitä, että digiosallisuus on samanlainen arkinen perusoikeus ja toimintatapa kuin ruoka, asunto ja toimeentulo. Käytetään ja näytetään, miten erilaisia arjessa käytettäviä asioita kuten mittanauha ja ajastin löytyy nyt digimuodossa sovelluksena.”

Myös sinulla on mahdollisuus kertoa asiaan oma ratkaisusi. Voit tehdä sen tämän linkin kautta:
Miten yhdenvertaisempaa digiosallisuutta rakennetaan? -kysely

Myös digisanaston kertaaminen on jatkunut. Toukokuun digisanat olivat: viraali, blokkaaminen, avatar ja filtteri. Toukokuun digisanapeliä pääset pelaamaan tämän linkin kautta: Toukokuun digisanapeli

Toukokuun erityiset

Oivalluksien jakamista Vipan kanssa

Olemme säännöllisesti kohdanneet Helsingin Vammaistyön Virtuaalisten palvelujen yksikön (VIPA) kanssa. Tällä kertaa pääsimme vaihtamaan kokemuksia verkko-oppimisympäristöistä yksikössä työskentelevän Aleksin kanssa. Aleksi kertoi kohtaamisessa myös sen, että Honkalampi-säätiön #Ihan Diginä! -hankkeessa kehitetty digiklubitoiminta on muotoutunut osaksi heidän toimintaansa. Wau!

Läheisten kahvihetki

Toukokuussa saimme kohdata läheisiä yhdessä Mie Tahon täyttä elämää! -hankkeen kanssa. Kohtaamisessa keskustelimme ikääntymisestä sekä siitä, millaista hyötyä digilaitteista ja sovelluksista voi ikääntyvän arjessa olla. Keskusteluissa nousi esiin myös se, miten tärkeää läheisten tuki on digiarjessa. Digipulmissa apua kysytään usein heiltä ensimmäisenä. Kiitos yhteisestä ajasta ja tärkeistä keskusteluista livenä ja etänä!

Muutoksia Arki digittää -tiimissä

Laura on ollut osa tiimiämme koko kevään ajan ja nyt on tullut aika jatkaa kohti uusia, ihania seikkailuja. Iso kiitos sinulle Laura. On ollut tosi hienoa ja antoisaa työskennellä kanssasi!

Laura lähetti terveisensä myös Sinulle. Tässä ne tulevat: ”Kevät Arki digittää! -hankkeessa on tarjonnut paljon uusia ihania kokemuksia. Olen päässyt kokeilemaan uusia digimaailman asioita. Etenkin Instaliven jännittävät lähetykset jäävät varmasti mukaviksi muistoiksi. Parasta tässä työssä ovat olleet kaikki kohtaamiset, keskustelut ja yhteiset naurut! Lämmin kiitos kaikille, keneen sain tutustua tämän kevään aikana.”

Vuoden 2022 tuloksellisuusluokka hyvä

Raportoimme Arki digittää -hankkeen toiminnan tuloksellisuudesta joka vuosi. Tuloksellisuusraportin perusteella saamme arvion rahoittajaltamme STEA:lta. STEA on sosiaali – ja terveysjärjestöjen avustuskeskus.

Arviointialueita on kolme:
1. toiminnan kohdentuminen ja laajuus
2. tulosten todentaminen
3. aikaansaadut tulokset.

Vuoden 2022 osalta Arki digittää -hanke sai tuloksellisuusarviossa jokaisesta arviointikysymyksestä tuloksen hyvä. Näin ollen tuloksellisuusluokkamme on hyvä.

Kiitos arviointipalautteesta. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Tavoitteemme on tehdä vähintään yhtä tuloksellista työtä digiosallisuuden ja yhdenvertaisemman digiarjen edistämiseksi myös tänä vuonna.


Muita toukokuun upeuksia oli esimerkiksi se, että saimme verkkovierailla Digitys-hankkeen digituokiossa, jossa keskustelimme digiarjessa käytettävästä kielestä ja sanoista. Lisäksi saimme mahdollisuuden ihmetellä yhdessä somemaailmaa Itä-Suomen Elämä omaksi Kohtaa mut -verkkokahvilassa.

On aika sanoa, hei, hei touhukas toukokuu! Tervetuloa kekseliäs kesäkuu!

Kollaasi Arki digittää-hankkeen toukokuun toiminnasta.