Arki digittää kuukausikuulumiset – huhtikuu 2023

Kuukausikuulumisten logo.

Haluamme jakaa kanssasi arkea. Joka kuukausi kokoamme tietoa siitä, mitä Arki digittää -hankkeessa tapahtuu. Huhtikuu sisälsi monia innostavia työpajoja ja kohtaamisia.

Kutsu digi asumaan

Juuan tiimin kanssa aloitimme tutustumisen Teams-sovellukseen. Työpajassa tutustuimme Teamsin perustoimintoihin, kuten kameran ja mikrofonin käyttämiseen. Lisäksi tarkastimme jokaiselta Teamsin sujuvan käytön kannalta tarpeelliset asetukset. Nyt Teamsin käyttöä ja yhteydenpitoa pääsee harjoittelemaan niin yhteisöllisesti, kuin itsenäisesti. Teams -kokeilujen lisäksi tiimi sai tehtäväksi viettää oman digilaitteen siivouspäivää. Siivouspäivänä tarkistetaan esimerkiksi laitteen päivitykset, suljetaan turhat välilehdet sekä puhdistetaan laite huolellisesti. Tällä tavoin digilaite toimii paremmin.

Ilomantsin Aurinkorinteen työpajassa tutustuimme älylaitteiden helppokäyttötoimintoihin. Kokeilimme puhehakua erilaisilla nettisivuilla ja sovelluksissa. Tiimi jatkaa digilaitteiden helppokäyttötoimintoihin tutustumista itsenäisesti tukimateriaalin avulla. Tavoitteena on löytää juuri itselle sopivia helppokäyttötoimintoja käyttöön.

Rillikodin työpajassa aloitimme Instagramiin tutustumisen. Tutustuimme Instagramin yksityisyysasetuksiin ja erilaisiin julkaisumuotoihin. Lisäksi tiimi pääsi kokeilemaan kevät-aiheisten julkaisujen tekemistä pienryhmissä. Tuotoksina syntyi niin tanssitaidetta kuin taidevalokuvia sisältäviä julkaisuja. Seuraavan kuukauden ajan Rillikoti jatkaa Instagramin käytön harjoittelua itsenäisesti. Myös Pohjois-Karjalan Me itse -ryhmässä huhtikuu on ollut someen ja erityisesti Instagramiin tutustumisen aikaa.

Digihautomotoiminta

Digihautomon kohtaamisessa saimme tietoa tekijänoikeuksista, kun saimme vieraaksemme Sinin Kopiostolta. Kopiosto on Suomessa toimiva tekijänoikeusjärjestö. Sini esitteli meille tietoiskun päätteeksi Kopiraittila-nettisivun, jossa voi tutustua tekijänoikeuksiin liittyviin asioihin. Kopiraittilassa on tietoa tekijänoikeuksista myös helpolla suomen kielellä. Tiesitkö, että Kopiraittilassa voit testata omia tietojasi tekijänoikeuksista pelien avulla? Kopiraittilan materiaaleihin pääset tutustumaan tarkemmin tämän linkin kautta: Kopiraittila

Viestintätiimissä jatkoimme syksylle suunnatun julkaisusarjan tekemistä. Julkaisut käsittelevät netissä tapahtuvaa kiusaamista.

Arki digittää Instagram Livet

Huhtikuun liven aiheena olivat digiarjen ihanat ja hyödylliset sovellukset. Eniten someseuraajillemme iloa tuottivat erilaiset somesovellukset. Niiden avulla on helppo pitää yhteyttä ystäviin. Lisäksi moni seuraaja kertoi, että kavereiden tekemiä somejulkaisuja on tosi kiva seurata. Iloa tuottavina sovelluksina mainittiin myös erilaiset pelit kuten Skippo. Lisäksi iloa tuottivat sovellukset, joiden avulla voi oppia jotain uutta, esimerkiksi viittomia. Hyödyllisinä sovelluksina mainittiin kalenterit ja nettilehdet. Eräs seuraajista kertoi, että hän saa iloa ja hyötyä sovelluksista, jotka auttavat rentoutumaan ja keskittymään. Toukokuun Instalivessä keskiviikkona 4.5 kello.17-18 jutellaan digiturvan hurmasta, eli digiturvataidoista. Nähdään Livessä!

Viestintä

Kevään julkaisusarjassamme esittelemme keinoja vahvistaa erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden digiosallisuutta. Ratkaisut on kerätty yhteistyöverkostoltamme sekä someseuraajiltamme. Tässä yksi ratkaisu huhtikuun julkaisuista:
”Digiopastus ja ”digi” tulee ottaa osaksi kaikkea arkipäiväistä elämää ja kohtaamisia. Siitä pitää uskaltaa kysyä, keskustella ja kokeilla. Digirohkeutta tarvitaan meiltä jokaiselta.”

Myös sinulla on mahdollisuus kertoa asiaan oma ratkaisusi.
Voit tehdä sen tämän linkin kautta: Miten yhdenvertaisempaa digiosallisuutta rakennetaan? -kysely

Arjen digisanaston kertaaminen jatkuu edelleen. Huhtikuun digisanat olivat: fomo, DM, postaus ja bluetooth. Huhtikuun digisanapeliä pääset pelaamaan verkkosivuillamme tämän linkin kautta: Huhtikuun digisanapeli

Huhtikuun erityiset

Verkkovuorovaikutus osaksi työotetta

Huhtikuussa pääsimme puhumaan upeasta aiheesta eli verkkovuorovaikutuksesta Karelian sosionomiopiskelijoille. Kohtaamisessa opiskelijat havainnoivat erilaisia verkkovuorovaikutustilanteita. Tilanteiden avulla pääsimme yhdessä pohtimaan, millaisiin asioihin ammattilaisen kannattaa kiinnittää huomiota etäkohtaamisessa. Lisäksi annoimme vinkkejä verkkovuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Opiskelijoilta saadun palautteen mukaan kohtaaminen tuotti uusia oivalluksia. Tässä muutama esimerkki:

”Verkkoympäristössäkin ilmeillä ja eleillä on merkitystä.”
”Paras oivallus oli se, että tulen todennäköisesti myös itse tapaamaan asiakkaita etänä ja kohtaaminen voi olla monenlaista.”
”Oivalsin, miten voi parantaa omaa keskittymistä digikohtaamisessa.”

Toimintakeskus Mintake testaa digihautomovalmennusta

Tiesitkö, että meillä on sinulle valmis valmennuspaketti, jonka avulla voit perustaa oman digivaikuttamon? Yhdeksän valmennuskertaa sisältävä digihautomovalmennus kehittää monipuolisesti osallistujien digitaitoja ja antaa valmiuksia erilaisten digialustojen käyttämiseen. Valmennuksen jälkeen voitte perustaa oman digivaikuttamon, jossa hyödynnätte valmennuksessa opittuja taitoja tiimin haluamalla tavalla. Huhtikuussa sovimme, että toimintakeskus Mintake Äänekoskelta ottaa valmennuksen kokeiluun. Jos haluat mukaan testaamaan valmennusmallia, ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta: Ilmoittautuminen digihautomovalmennusmallin kokeiluun

On aika sanoa, hei, hei huikea huhtikuu! Tervetuloa touhukas toukokuu!

Kollaasi Arki digittää -hankkeen huhtikuusta.