Arki digittää kuukausikuulumiset – tammikuu 2023

Kuukausikuulumisten logo.

Haluamme jakaa Arki digittää -hankkeen arkea kanssasi säännöllisesti kuukausikuulumisten muodossa. Tammikuussa saimme iloita monipuolisesta yhteistyöstä ja aloittaa uusia kokeiluja.

Kutsu digi asumaan

Tammikuun alussa matkustimme Vihtiin, jossa aloitimme Kutsu digi asumaan -toiminnan viimeisen pitkän pilottiyhteistyön. Pilottiyhteisömme on Rillikoti. Päivän työpajassa tutustuimme yhteisön digiarkeen sekä tiimin digivahvuuksiin ja -asenteisiin. Lisäksi teimme yhteisölle diginykytilan kartoituksen. Kartoituksessa yhteisön diginykytilaa tarkastellaan kolmen osa-alueen kautta:
1. Digilaitteet ja verkkoyhteydet
2. Digitaidot ja digituki
3. Digin hyödyt ja vaikutukset.

Kartoituksen tekeminen koko yhteisön voimin oli jälleen todella antoisaa. Kartoituksen kysymykset innostivat yhteiseen keskusteluun, eikä ideoinnilta ja oivalluksilta voinut välttyä! Hieno startti yhteiseen työskentelyyn!

Pohjois-Karjalan Me Itse- ryhmän kanssa kävimme puolestaan läpi diginykytilan kartoituksen tuloksia. Ryhmässä on paljon digitaitoja ja intoa oppia lisää digiasioista. Moni käyttää jo omassa arjessaan digipalveluita, mutta ryhmän toiminnassa digipalveluita voisi hyödyntää monipuolisemmin. Ryhmäläiset digiunelmoivat esimerkiksi somen monipuolisemmasta käytöstä sekä digi-itseilmaisun taidoista kuten musiikin tekemisestä digilaitteen avulla. Unelmat on tehty tavoiteltavaksi ja tästä jatkammekin toteuttamaan ryhmän yhteisiä digitavoitteita ja digiunelmia!

 

Digihautomotoiminta

Digihautomoon on kutsuttu tälle vuodelle erityisen monia vierailevia tähtiä. Tammikuun vieraaksi saimme Vaara-kirjastojen Tulevaisuuden lukutaito -hankkeen Marja, jonka kanssa kohtasimme kolme kertaa. Tapaamisissa perehdyimme medialukutaitoihin. Saimme esimerkiksi neuvoa Nakkia nettihuijausten tunnistamisessa ja pohtia millaisessa somekuplassa elämme. Kiitos Marjalle antoisasta ja hauskasta yhteistyöstä!

Viestintätiimissä suunnittelimme kevään toimintaa. Viestintätiimi jatkaa blogin kirjoittamista Verneri.netin selkosivuille digiarjen asioista. Lisäksi tiimi aikoo tuottaa kevään aikana nettikiusaamisen vastaisen – julkaisusarjan someen.

 

Verkkokurssi

Aloitimme rakentamaan kurssisisältöä Turvallinen digiarki -verkkokurssillemme. Kurssilla saat tietoja ja taitoja omasta digiturvallisuudesta huolehtimisen tueksi. Digiturvallisuuteen liittyviä asioita harjoitellaan verkkokurssilla erilaisten tehtävien avulla. Pääset testaamaan kurssia viimeistään syksyn aikana.

 

Arki digittää Instagram Livet

Yksi uusista kohtaamismuodoistamme tänä vuonna ovat kuukausittaiset Instagram livelähetykset. Niitä kanssamme tekevät digihautomon tiimiläiset. Livelähetysten aiheet liittyvät digiarjen asioihin. Tammikuun Liven aiheena oli digihyvinvointi. Digihyvinvointi sisältää monia asioita. Se on meidän oma olotilamme, silloin kun käytämme digilaitteita ja –palveluita. Digihyvinvoinnin tunnetta vahvistaa esimerkiksi se, että käyttää digilaitteita päivässä itselleen sopivan verran ja löytää omaan arkeen iloa ja hyötyä tuottavia sovelluksia. Livessä juttelimme esimerkiksi ruutuajasta ja saimme someseuraajilta vinkkejä digihyvinvoinnista huolehtimiseen.

Helmikuun livessä 8.2 klo.17.-18 juttelemme siitä, miten etäkohtaamisesta saa ihanan jokaiselle osallistujalle.
Livelähetysten tarkat aiheet ja ajankohdat löydät tämän linkin kautta: Arki digittää – livelähetykset kevät 2023

 

Viestintä

Tammikuussa aloitimme uuden julkaisusarjan: Miten yhdenvertaisempaa digiosallisuutta rakennetaan? Julkaisusarjassa esittelemme ratkaisuja, joiden avulla voimme vahvistaan erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden digiosallisuuden toteutumista. Jaamme yhdenvertaisemman digiyhteiskunnan rakennusvinkkejä somessamme joka keskiviikko. Myös sinulla on mahdollisuus kertoa asiaan oma ratkaisusi. Voit tehdä sen tämän linkin kautta: Miten yhdenvertaisempaa digiosallisuutta rakennetaan? -kysely

Vuoden 2022 aikana selvitimme yhteensä 50 someseuraajien lähettämää digisanaa. Tänä vuonna kertaamme opittua. Julkaisemme joka kuukausi digisanapelin, jonka avulla voit kerrata digisanoja. Tammikuun digisanassa ihmettelimme mitä tarkoittaa netiketti, fiidi, scrollaus ja selain.
Tammikuun digisanapeliä pääset pelaamaan tämän linkin kautta: Tammikuun digisanapeli

 

Tammikuun erityiset

Laura liittyi tiimiimme

Laura liittyi tammikuussa digitiimiimme. Laura on sosionomi ja erityisluokanopeopiskelija. Laura kuvailee itseään paketiksi, josta löytyy herkkyyttä ja huumoria. Hän innostuu käsitöistä ja maalaamisesta ja tykkää liikkua luonnossa. Tulet kohtaamaan Lauraa somessa ja tietenkin myös kaikessa toiminnassamme. Sydämellisesti tervetuloa tiimiimme!

Vierailu Verneri.netin Instalivessä

Digihautomo ja Arki digittää -hanke pääsivät vierailemaan Verneri.netin Instalivessä. Liven aiheena olivat somepalvelut. Somepalveluita ovat esimerkiksi Instagram, YouTube ja TikTok. Saimme vastata yhdessä digihautomolaisten kanssa mainioihin kysymyksiin. Meiltä kysyttiin esimerkiksi, miksi YouTuben videoiden automaattinen toisto menee aina uudestaan päälle, vaikka sen on ottanut pois käytöstä? Livessä esitettyihin kysymyksiin löydät vastaukset Verneri.netin selkosivuilta kohdasta Verkko-Kerttu. Tässä suora linkki: Verkko-Kerttu

Kokemuksia Digihautomovalmennuksesta

Digihautomovalmennus on ollut testissä Aitoon koulutuskeskuksessa. Saimme välipalautteen valmennuspaketista. Kohtaamisessa saimme tärkeää tietoa esimerkiksi valmennusmateriaalin ymmärrettävyydestä sekä siitä, mitkä valmennuksen tehtävistä on koettu erityisen innostavina ja toimivina. Erityistä kiitosta valmennusmalli sai siitä, että se käsittelee digiarjen asioita mahdollisuuksien kautta, positiviisesti. Valmennuksen testaaminen jatkuu Aitoossa toisen tiimin kanssa. Odotamme mielenkiinnolla testauksesta nousevia kehittämisehdotuksia.

Mukana Kohti täyttä elämää -seminaarissa 8.2.2023

Pohjois-Karjalan Me Itse -ryhmän Kohti täyttä elämää -seminaari järjestetään Joensuussa 8.2.2023. Päivän aihe on Mun elämä – unelmat ja työni. Tammikuussa saimme osallistua seminaarin suunnitteluun yhdessä yhteistyöverkoston kanssa. Olemme mukana seminaarissa puheenvuoron ja digiunelmapajan muodossa. Mahtava, että saamme olla mukana!

Vuoden ensimmäinen kuukausi on ohi. On aika sanoa: Hei, hei ihana tammikuu ja tervetuloa hehkuva helmikuu!

Kuvakollaasi. 1.Sari ja Laura Instalivessä. 2. Kuvakortit digihahmoista. 3. Arki digittää tiimi eli Saila, Laura ja Sari. 4. Kaksi henkilöä pitää käsissään isoa paperia, jossa on digiunelmia. 5. Etäkohtaaminen ruudulla. 6. Mitä netti sinusta tietää? -dia etäkohtaamisesta.