Vierasnäppäimistöllä Joen Severi ry

#Ihan Diginä! -hankkeen yksi suurimmista voimavaroista ja menestystekijöistä on läpi hankeajan ollut upea yhteistyöverkosto. Tällä kertaa vierasnäppäimistön valtaa yhteistyötaho, jonka kanssa olemme saaneet harjoitella digitaaliseen itseilmaisuun eli valokuvaukseen ja videointiin liittyviä digitaitoja monisukupolvisesti. Ajatuksiaan yhteistyössä toteutetuista toiminnoista jakavat Joen Severin vertaisohjaajat Aune, Masa ja Pertti sekä Joen Severin työntekijä Marianne.

Aunen muistoja monisukupolvisesti toteutetusta valokuvausprojektista

Meille Joen Severin vertaisohjaajille tarjoutui syyskuussa 2019 mahdollisuus yhteiseen valokuvausprojektiin Honkalampi-säätiön #Ihan Diginä! -hankkeen kanssa. Me Severin vertaisohjaajat olemme eläkkeellä olevia senioreita ja kumppanit ovat erityistä tukea tarvitsevia nuoria aikuisia. Itse asiassa kaikki me tarvitsemme samalla tavalla tukea nykyajan digiasioissa.

Kokoonnuimme digivalokuvaamisen merkeissä yhteensä viisi kertaa. Meitä senioreita oli mukana neljä ja nuorisoa oli jokunen enemmän. Muutamalla osallistujalla oli digikamera, mutta suurin osa käytti kuvaamiseen älypuhelinta. Ohjelma piti sisällään teoriaa ja käytäntöä. Harjoittelimme kuvakulmia, valoisuuden säätöä, vitkalaukaisimen (itselaukaisin) käyttöä, kuvien rajaamista, panoraamakuvausta ja monia muitakin kuvaukseen liittyviä asioita. Yhdellä kokoontumiskerralla valokuvasimme keskikaupungilla. Jokainen otti kuvia myös kotioloissaan. Toisille osallistujille valokuvaaminen oli tutumpaa ja toiset olivat enemmän aloittelijoita. Kaikkia yhdisti kuitenkin innostus asiaan ja uusien asioiden oppiminen. Jokainen laittoi ottamiaan kuvia nettiin Padlet-alustalle, josta ne olivat kaikkien ryhmäläisten katsottavissa ja kommentoitavissa.

Omalta osaltani voisin sanoa olevani vuosikymmenien ajan alan konkari, mutta innostuin asiasta niin, että kaivelin kaapistani liki 25 vuotta vanhan filmikameran. Ostin siihen värifilmirullan ja otin sen täyteen syksyisiä maisemakuvia. Sittenhän se rulla piti viedä kehitettäväksi fotoliikkeeseen. Kuvien valmistuminen kesti melkein viikon! Ryhmän nuorisolle filmikamera ja kuvien kehittäminen oli uusi asia. On todettava, että helpompaa ja nopeampaa on tämä nykyajan digikuvien ottaminen. Sitten oli se projektin vaikein osuus: Suuresta määrästä kuvia tuli valita sellaiset otokset, joista teetettäisiin paperikuvat. Ne laitettaisiin näytille Joensuun torilla sijaitsevaan esittelytilaan. Tarjokkaita katseltiin yhdessä, mutta jokainen kuvaaja teki itsenäisesti päätöksen omista esille tulevista kuvista. Viralliset näyttelyn avajaiset järjestettiin marraskuun alussa ja siellä kilisteltiin juhlallisesti alkoholittomalla kuohuviinillä. Valokuvanäyttely oli yleisön nähtävillä koko marraskuun ajan.

Tästä valokuvausprojektista minulle jäi mieleen mukavasti sujunut yhteistyö nuorempien ja vanhempien osallistujien välillä ja kaikkien mukana olleiden innostunut asenne uusien digiasioiden oppimiseen. Meistä jokainen sai varmasti harjoitella itseilmaisua, joka oli yhtenä tavoitteena tälle kurssille.  

Joen Severin vertaisohjaaja Masa: Mielenkiintoinen juttu!

Severin Marianne lähetti toissa syksynä sähköpostia, että Honkalampi-säätiön toimesta tehtäisiin yhteistyönä Joen Severin kanssa valokuvaprojekti. Minut oli helppo puhua ympäri. Eikun mukaan ja matkaan! Jo ensimmäisen yhteisen kokoontumisen perusteella tuli positiivinen tunne; tästä tulee hauska ja mielenkiintoinen kokemus. Kaikilla mukaan lähteneillä oli selvästi mielenkiinto asiaan. Minut yllätti se, miten Honkalammen väki otti asian omakseen. Saila ja Sari asiansa osaavina ohjaajina loi intoa meihinkin. Oppia sain itsekin, kun eräs nuori sanoi: ”Tee Masa tämä näin.” Ja niinhän minä tein. Kokoontumisten välillä kuvasimme eri kohteita. Syksyä kun elettiin, niin illan hämärä ja ruska-aika tulivat korostetusti näkymään. Nuorista erottui joku kuvauksen taituri kohteiden valinnassa ja kuvaustekniikassa. Tärkeintä oli, että kaikilta saatiin mielenkiintoista aineistoa näyttelyymme. Jo ensi istunnossa päätimme näyttelyn pitämisen tuotoksestamme. Kuvat vedostettiin ja lähes koko marraskuun ajan kuvamme oli esillä torilla olevassa näyttelytilassa.

P.s. Masa on tehnyt näyttelystä upean kuvakoosteen. Kannattaa tutustua!  

Pentin kokemuksia videointitaitojen harjoittelusta etänä

Olin mukana videoryhmässä, jossa opeteltiin videokuvausta ja videoiden käsittelyä. Toiminnassa hyödynnettiin oman puhelimen kameraa ja puhelimeen ladattavaa videoiden käsittelyyn tarkoitettua ohjelmaa. Kimmokkeen ryhmään liittymiseen sain vapaaehtoisjärjestön kautta. Ryhmän aihepiiri oli itselleni mielenkiintoinen ja jopa hyödylliseksi ymmärtämäni. Lisäksi vielä kun ryhmään pääsin mukaan, niin siitä se lähti.

Ryhmän kokoontumiset järjestettiin muodin mukaisesti etäkokouksina Teams-sovellusta käyttäen. ”Liitutauluna” eli muistiinpanojen tekemiseen käytettiin Padlet-ohjelmaa. Teams-sovellus oli minulle jo ennestään muutamalta käyttökerralta tuttu. Puolestaan Padlet-alustaa voisi kuvata yhtä tutuksi kuin esimerkiksi Boris Johnsonia. Erona vain se, että Boris Johnsonin nimen olin sentään kuullut aikaisemmin.

Kuten alussa jo mainitsin, tämän ryhmän aihe oli itselleni enemmän kuin kiinnostava ja tarpeellinen. Olin seurannut mahdollisuuksia missä aiheeseen pääsisi tutustumaan. Kurssi tuli minulle ikään kuin tilauksena. Yhteiskunnassa ollaan menossa kaikessa ”digi-suuntaan”, joten etäyhteyksiä hyödyntävä tapa soveltui kurssin toteutukseen loistavasti. Lisäksi valtakunnassa vallinnut pandemiatilanne on pakottanut uudenlaisiin järjestelyihin lähes kaikessa toiminnassa.

Kaikki ryhmäläiset olivat alusta loppuun saakka innostuneita videoimaan ja käsittelemään aikaansaannoksiaan. Padletin kautta saimme uusia kotitehtäviä ja lisäksi hyödynsimme sitä myös kotitehtävien palauttamiseen. Alustan kautta saimme tutustua myös toisten ryhmän jäsenten tekemiin videoihin. Tekemiimme videoihin lisäsimme esimerkiksi ääniä, musiikkia sallitussa rajoissa ja hymiöitä. Lopputulokset olivat lähes ammattilaistason tuotteita, ainakin lähtötasomme huomioiden (tässä kohtaa lähtötasolla tarkoitan pelkästään omaa lähtötasoani).

Tutun sanonnan mukaan nälkä kasvaa syödessä. Siispä, kun tapaamiskerrat päättyivät, alkoi kaipaus kaihertaa rinnassa yhteisiin tapaamishetkiin videoiden käsittelyn parissa. Hyvää näissä tapaamisissa oli tavata toisia oppimishaluisia ihmisiä sekä huomata omienkin taitojen ja tietojen kehittyminen. Tästä on nyt hyvä rynnätä kohti uutta tulevaa. Videokamera on valmiina tallennuksia varten!

Marianne: Merkityksellistä yhteistyötä eri sukupolvien välillä

Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys Joen Severi ry on toteuttanut #Ihan Diginä! -hankkeen kanssa yhteistyössä kaksi ryhmää. Toteutunut yhteistyö on tarjonnut unohtumattomia kokemuksia, leppoisaa yhdessä oloa ja avartanut digitaitoja. Lisäksi toiminnassa jokaisen osallistujan kädenjälki ja osaaminen ovat päässeet näkyviin. Eri sukupolvien välinen yhteistyö on sujunut lämpimässä ja humoristisessa hengessä. Olemme kiitollisia antoisasta ja lämminhenkisestä yhteistyöstä. Lämmin kiitos kaikille ryhmiin osallistuneille. Oli suuri ilo oppia kuvaamisen taitoja yhdessä.