Vierasnäppäimistöllä Tiina Hintikka: Rohkeasti kohti uutta

Tutustumista, kokeilemista, heittäytymistä, rohkeutta, kannustamista ja toisten huomioimista, suunnittelua ja varsinkin suunnitelmista poikkeamista. Siinä muutamia ainesosia, mistä podcast-sarja DigiSuperSudet on tehty! Olen Tiina Hintikka ja työskentelin Karelian AMK:n projektiosaajaopintoihini liittyvän kahden kuukauden harjoittelujakson ajan Honkalampi-säätiön #Ihan Diginä! -hankkeessa. Tehtäväni oli tuottaa podcast-sarja erityistä tukea tarvitsevien nuorten kanssa. Podcasteja olin kuunnellut aiemmin satunnaisesti ja erityisryhmien kanssa olin ollut tekemisissä lähinnä ohimenevissä asiakaspalvelutilanteissa.

Kuinka tradenomi hoksasi hakea Honkalampi-säätiölle harjoitteluun?

Opinnoissamme järjestettiin yritystreffit, joissa mukana olevat yritykset ja järjestöt esittelivät itsensä ja haastattelivat meitä. Opiskelijoina olimme kiinnostuneita harjoittelupaikoista ja mukana olevat tahot halusivat tarjota meille sellaisen. Minuun teki vaikutuksen Honkalammen edustajan positiivisuus ja avoin ja ennakkoluuloton suhtautuminen meihin eri alojen ammattilaisiin. Työnantajakuvalla oli suuri merkitys harjoittelupaikkahaussa ja pian vastasinkin myöntävästi projektipäällikön kysymykseen: ”Haluaisitko tehdä podcasteja?

Oma projekti hankkeessa

Harjoittelujakson toimeksianto oli selkeä: tuota 4-osainen podcast-sarja yhdessä nuorten kanssa, opetellen samalla käyttämään tarvittavaa tekniikkaa. #Ihan Diginä! -hankkeen tavoitteena on edistää erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja nuorten aikuisten arjen ja toiminnan siirtymistä digitaaliseen aikaan. Podcast -sarja liittyi siten luontevasti hankkeen tavoitteisiin. Tein podcastit oman erityisen tiimini kanssa, joka valikoitui nopeasti Joensuun työ- ja päivätoiminnan vapaaehtoisista. Pääsin heti harjoittelun alusta alkaen tutustumaan Elsaan, Jereen ja Nikoon. Meitä oli koossa neljä yhtä kokematonta, mutta innokasta podcastin tekijää, joten suunta oli vain kohti kehitystä!

YouTube – ehtymätön tiedon kultasuoni

Tiedonlähteenä YouTube osoitti jälleen erinomaisuutensa. Varsinkin englanniksi podcastin tekemiseen löytyy valtavasti opastusvideoita, joten työläintä on määrittää tietotulvasta juuri omaan tarpeeseen sopiva aines. Yksi tiedonmuru ruokkii toista: kun tutustut podcastin rakenteeseen, huomaat tarvitsevasi tietoa äänitysohjelman hallinnan lisäksi myös mikrofoni- ja haastattelutekniikasta. YouTube ei tiedonlähteenä ehdy, joten kriittisen lukutaidon lisäksi on hyvä määrittää itselleen ja tiimilleen sopiva taso, joka on myös tehtävään ja aikaan nähden riittävä.

Testaa, suunnittele, jousta, sovella, elä hetkessä

Tapasimme tiimini kanssa kaksi kertaa viikossa kahden kuukauden ajan. Toisiimme ja omaan ääneen tutustumisen ja ryhmäytymisemme aikana totesin pian, että tarkat määritellyt sisällöt per tapaamiskerta ei ole aina luonteva tapa toimia. Taustalla on hyvä olla suunnitelma, mutta luontevaa sisältöä saadakseen on parempi tarttua hetkeen ja edetä tekniikan opiskelussa ja sisällöntuotannossa sen hetken fiiliksen mukaan. Kannattaa hyödyntää luonnostaan syntyvää ryhmädynamiikkaa ja keskusteluissa syntyviä, välillä herkullisiakin sivujuonteita.

Digitaidot olivat pääaiheemme, josta luontevat keskustelurönsyilyt johtivat omiin jaksoihin musiikista ja urheilusta. Haastattelut olivat tiimini suosikkeja, joten niitä saamme kuulla jokaisen podcast-jakson lopuksi. Teimme yhdessä tärkeät päätökset podcastin nimestä (DigiSuperSudet) ja tunnusmusiikista. Äänitysten editointia oli haastavaa toteuttaa ryhmässä, joten sen tein itse tapaamisaikojemme ulkopuolella.

Kohtelemmeko toisiamme tasavertaisina?

Puhuminen on useimmille meistä itsestään selvä taito ja saamme asiamme sanottua kanssaihmisille ymmärrettävästi. Muistammeko antaa arjessa erityisille, ihan samoin tavoin ajatteleville ja tunteville, hieman enemmän aikaa ja ilmaisuvuoron? Haastattelujen teko oli kaltaiselleni arjen hektikolle erittäin opettavainen, rikastuttava ja tarpeellinen kokemus.

Olemme saaneet jo myönteistä palautetta podcasteista. Toimme äänen kuuluviin monilta ihmisiltä, joilla ilmaisu on erilaista kuin mihin olemme arjessamme ehkä tottuneet. Toivottavasti podcast-sarja ravisuttaa ennakkoluulojamme ja otamme rohkeasti kontaktin toisiimme ilmaisutavoista riippumatta.

Millä eväillä pärjäsin?

Halu kokeilla rohkeasti uutta oli kantava voima koko projektin ajan. Lisäksi uskoin aiemman osaamiseni olevan sovellettuna vähintäänkin kelpo työkalu projektissa. Ennakkoluuloton asenne ja kyky ottaa erilaiset tilanteet vastaan sellaisena kuin ne tulevat olivat myös hyödyllisiä taitoja. Kokemattomuudesta erityisryhmien kanssa koin huolta, joka hälveni nopeasti. Ryhmäydyttyämme tiimini kanssa opimme toisiltamme, sitä en ollut ennakkoon ymmärtänyt.

Opin myös sen, kuinka tärkeä on poiketa suunnitelmasta, jos tilanne on otollisempi suunnitelmasta poikkeavalle asialle. Joustavuutta, spontaaniutta ja tilannetajua tarvittiin, omille tarkoille suunnitelmille piti osata antaa periksi ja keksiä uusi, sopivampi suunnitelma, jotta tavoitteeseen päästään. Tämän hoksattuani projekti eteni mallikkaasti.

Vinkit ja terveiset

Sinulla, jolla on harjoittelupaikan haku edessä: tutki harjoittelupaikkoja avoimesti välillä jostain ihan muualta kuin alaltasi ja näe vaivaa selvittääksesi, voisiko se tarjota sinulle jotain ammattitaitoasi kehittävää ja tukevaa. Työnantajan edustaja: sen lisäksi että yritysfaktojen ja hienojen nettisivujen takaa löytyy mukavat ihmiset, ole ennakkoluuloton, ja kokeile rohkeasti yhteistyötä eri alojen opiskelijoiden kanssa!

Kiitos #Ihan Diginä! -hankkeen Saila, kun inspiroit hakemaan mukaan projektiin. Kiitos Sari ja Susanne opastuksesta ja henkisestä tuesta. Ja mitä oltais ilman DigiSuperSusia: Elsa, Jere ja Niko!! Tämä oli hauskaa!

DigiSuperSusien podcast-sarja julkaistaan täällä.