Vierasnäppäimistöllä: Digimmän päivätoiminnan tiimi Nirunarun Mahtidigittäjät

Vierasnäppäimistöllä kuullaan tällä kertaa terveisiä digimmästä työ- ja päivätoiminnasta, kun Nirunarun Mahtidigittäjät kertovat kokemuksistaan.

Kohti digimpää arkea!

#Ihan Diginä! -hankkeen tukemana Nirunarun työ- ja päivätoiminnassa otettiin ensi askeleet kohti digimpää arkea! Ryhmämme koostui kuudesta innokkaasta digittäjästä, jotka tarttuivat heti tuumasta toimeen. Ryhmän nimeksi keksittiin Mahtidigittäjät. Olemme tutustuneet moniin eri sovelluksiin ja palveluihin kuten WhatsAppiin, YouTubeen, Spotifyyn, viivakoodinlukijaan, tv-ohjelmasovelluksiin (Ruutu, Areena), kirjastoon ja sähköisiin lehtiin ja kirjoihin.  WhatsAppilla osaamme lähettää ja vastaanottaa viestejä ja ääniviestejä, liittää kuvan tai videon ja soittaa puhelun tai videopuhelun. Osalla ryhmäläisistä sovellus on päivittäisessä käytössä. Olemme tutustuneet myös erilaisiin digilaitteisiin, niiden huoltoon ja aivan uudenlaisiin laitteisiin kuten virtuaalilaseihin. Ryhmän myötä rohkaistuimmekin käyttämään aiempaa enemmän älylaitteita kuten puhelinta, tablettia, tietokonetta, kameraa, liikuntarannekkeita ja langattomia kuulokkeita. Opimme, että digiä voidaan hyödyntää monenlaisissa asioissa. Sen avulla voi liikkua (mm. Pokemon Go ulkoillessa), tunnistaa kasveja, oppia syömään terveellisesti, tehdä musiikkia ja pitää tietovisoja. Digiä onkin hyödynnetty aamunavauksissa, levyraadissa, leivonta- ja toivemusiikkituokioissa. Lisäksi olemme käyttäneet erilaisia opetussovelluksia kuten opetelleet lukemaan puuttuva kirjain -sovelluksella ja hakeneet tietoa netistä Googlen, käänteisen kuvahaun ja Wikipedian avulla.

Miltä digimpi päivätoiminta on tuntunut?

Digiasioiden opettelu on ollut digittäjistä kivaa, kun on oppinut uusia asioita ja saanut uusia kokemuksia. Ryhmässä opiskelu ja mahdollisuus opettaa myös muita on tuntunut hyvältä. Eniten on kiinnostanut Google, YouTube, omien soittolistojen tekeminen ja liikuntarannekkeisiin tutustuminen. ”Kymmenen pistettä ja papukaijan merkki!” Uusien sovellusten käytön opettelu on aluksi ollut vaikeaa. Jatkossa edetäänkin pienin askelin ja vähän kerrallaan. On todettu, että on hyvä opetella ensin yksi asia ja sitten vasta uuteen. Käytännön haasteina ovat olleet akun loppuminen kesken, laitteiden puuttuminen, nettiyhteyden ja laitteiden toimimattomuus sekä ajan puute arjessa. Lisäksi digiryhmien järjestämistä on hankaloittanut myös osallistujien käyntipäivien sijoittuminen eri päiville.

Vinkkejä digin käyttöön

Mahtidigittäjät muistuttavat, että laitteiden käyttöohjeita ja netin käyttäytymissääntöjä kannattaa noudattaa. On myös hyvä puhdistaa kännykkä tai tabletti säännöllisesti ja sammuttaa käynnissä olevat sovellukset käytön jälkeen. Lisäksi ennen käyttöä olisi hyvä malttaa odottaa, että akku ehtii latautua.

Korona vauhditti digioppimista

Korona-kevään myötä opeteltiin pikaisesti Teamsin käyttö. Ohjaaja kävi ohjaamassa digiasioissa joidenkin asiakkaiden luona kotona tukikäynneillä. Asennettiin Teams-sovellus ja opeteltiin sen käyttöä, jolloin tuli mahdolliseksi Siun soten eri yksiköiden etäpäivätoiminta. Joillekin asiakkaille hankittiin älypuhelin ja opeteltiin puhelimen käytön alkeita. Oli upeaa huomata miten nopeasti moni oppi peruskäytön. Ja mikä hienointa, niin yli puolet Mahtidigittäjistä osallistui Teamsin kautta etäpäivätoimintaan.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Mahtidigittäjien myötä Nirunaruun on saatu iso telkkari, johon tietokone saadaan liitettyä. Ryhmältä on tullut toiveita YouTuben hyödyntämisestä telkkarin kautta aamunavauksiin, sähköpostin käytön opettelusta ja liikuntasovellusten käytöstä. Nirunarussa aloittaa lokakuussa uusi vasta-alkajien digiryhmä, jossa pari Mahtidigittäjää toimii vertaistukiohjaajina. Tulevaisuudessa aiomme hyödyntää digiä entistä enemmän. Myös etäpäivätoiminnan käynnistäminen Nirunarusta käsin on yksi tärkeistä tulevaisuuden tavoitteista.

– Ohjaaja Hanna ja Jere, Joel, Juha, Mika, Matti ja Toni –